NOVI 'POSAO'

Nekad uređaji za hobiste i vojske, a danas ih masovno koriste za – krijumčarenje droge

19.01.2024 u 15:08

Bionic
Reading

Dronovi su nekada bili otmjeni uređaji za hobiste ili tajno oružje za vojsku. No sada imaju novi posao: krijumčarenje droge. Dok neke tvrtke u svijetu koriste dronove za dostavu hrane, kriminalne skupine koriste ih za krijumčarenje droge preko granice. Narkobosovi, karteli i druge devijantne organizacije maksimiziraju prednosti bespilotnih letjelica za obavljanje svojih ilegalnih radnji. Budući da se mnoge granice vrućih zona strogo nadziru i pojačavaju, dronovi postižu ono što njihovi ljudski parnjaci više ne mogu

Krijumčarenje droge je unosan, ali riskantan posao. Krijumčari moraju izbjegavati granične patrole, carinike, policajce i suparničke bande. Zbog toga su se neki krijumčari okrenuli dronovima kao novom načinu prijenosa droge.

Dronovi su jeftini, lako ih je nabaviti i teško otkriti. Mogu letjeti preko ograda, zidova i kontrolnih točaka te bacati drogu na točno određena mjesta. Također mogu izbjeći ljudski kontakt, čime se smanjuju šanse da budu uhvaćeni, piše Fox.

Dronovi se koriste za krijumčarenje droge diljem svijeta:

Sjeverna Amerika: Dronovi koje šalju meksički karteli s drogama poput kokaina, metamfetamina i heroina redovito prelaze granicu SAD-a. Uprava za suzbijanje droga (DEA) je također upozorila da bi se dronovi mogli koristiti za isporuku fentanila, sintetskog opioida koji je 50 puta jači od heroina i može biti smrtonosan u malim dozama.

Južna Azija: Nedavno su granični dužnosnici u regiji Punjab u Indiji otkrili da su presreli 107 dronova s ​​drogom koje su poslale krijumčarske skupine preko granice iz Pakistana, što je najveći zabilježeni broj. Većina je nosila heroin iz Pakistana kako bi ga ispustili i primili kolaboracionisti u Punjabu, ozloglašenom zbog najgorih razina ovisnosti o opioidima u Indiji.

Bliski istok: Jordanske zračne snage oborile su bespilotnu letjelicu natovarenu drogom koja je prevozila kristalni met iz Sirije. Krijumčari droge iz Sirije, najveći svjetski proizvođač tableta amfetamina za crno tržište, Captagona, često koriste Jordan kao tranzitnu točku za globalno tržište. Sirijski krijumčari povećali su upotrebu dronova za krijumčarenje Captagona i metamfetamina zbog sigurnosnih ograničenja na jordanskoj granici, što je otežalo krijumčarenje kopnom.

Ne samo da se dronovi koriste za prijevoz ilegalnih droga, već se dronovi koriste i za krijumčarenje predmeta, primjerice mobitela u zatvore. Broj ilegalnih aktivnosti povezanih s dronovima vrtoglavo je porastao; 75 posto presretnute ilegalne robe u zatvore u Kanadi isporučeno je dronovima. U Ujedinjenom Kraljevstvu je vlada počela provoditi zonu zabrane leta oko svih svojih zatvora u listopadu 2023. zbog eksponencijalnog porasta krijumčarene robe dronovima.

Policija se okreće dronovima kako bi zaustavila kriminal

Neki policijski službenici i sami su počeli koristiti dronove, primjerice u Ujedinjenom Kraljevstvu gdje su ih policajci koristili kako bi locirali farme kanabisa. Ta se tehnologija pokazala učinkovitom u otkrivanju ilegalnih aktivnosti i smanjenju stope kriminala u zemlji.

Legitimne tvrtke koriste dronove za isporuku recepata

Nisu samo zli entiteti ti koji uvode inovacije u korištenje dronova. Legitimne tvrtke poput drogerija i ljekarni namjeravaju isporučivati ​​recepte bespilotnim letjelicama u SAD-u i vjerojatno u Velikoj Britaniji.

Kako dronovi budu postajali sve napredniji i rašireniji, izazovi i mogućnosti krijumčarenja droge dronovima također će se razvijati i zahtijevati stalnu prilagodbu i inovacije od tijela za provođenje zakona. Krijumčarenje droge sada je u zraku i policija će se morati uhvatiti u koštac s tim razvijanjem učinkovitih strategija i tehnologija za borbu protiv dronova.