PROCURIO MEMORANDUM

Šef Googlea najavio još otkaza ove godine pa objasnio zašto ih je toliko

19.01.2024 u 12:04

Bionic
Reading

Ovogodišnja runda otkaza još nije gotova, ali ne bi trebala dosegnuti razmjere prošlogodišnje, kad je najavljeno 12 tisuća otpuštanja

Googleov glavni izvršni direktor Sundar Pichai upozorio je zaposlenike kako ove godine dolazi do otkaza zbog nastavka ulaganja u područja poput umjetne inteligencije.

U dopisu Prioriteti za 2024. i godinu koja slijedi poslanom zaposlenicima Pichai je naveo kako uprava 'ima ambiciozne ciljeve i ulagat će u njihove velike prioritete ove godine'. Ciljeve i ključne rezultate za umjetnu inteligenciju i općenito objavit će uskoro.

Kako bi investicije bile moguće, nužno je donijeti teške odluke poput otkaza. Eliminacija pojedinih radnih mjesta trebala bi donijeti, između ostalog, 'uklanjanje slojeva kako bi se pojednostavilo izvršenje i povećala brzina'.

Runde otkaza krenule su u Googleu u siječnju 2023. godine, kada je najavljeno ukidanje 12 tisuća radnih mjesta (otprilike šest posto ukupnog broja zaposlenih).

Također su ukinute i pojedine pogodnosti za zaposlenike, poput prijenosnih računala i druge opreme. Od početka ove godine podijelili su još nekoliko stotina otkaza, uključujući one u odjelima za inženjering, hardver i oglašavanje.

Pichai je dao naslutiti kako taj proces nije okončan, ali je također naveo kako otpuštanja neće biti u razmjeru prošlogodišnjih i 'neće dotaknuti svaki tim'.

Vrijednost dionica Alphabeta, Googleove matične tvrtke, skočile su 58 posto prošle godine. Prihodi u trećem tromjesečju vratili su se na dvoznamenkasti rast, uz oporavak tržišta digitalnih oglasa.

Prošli mjesec Google je lansirao model umjetne inteligencije Gemini, koji je u pojedinim testovima nadmašio model GPT-4 tvrtke OpenAI, piše CNBC.