ROMANTIČNA PRIJEVARA

Putem aplikacija upoznala muškarca pa na kraju sama platila svoj poklon

19.01.2024 u 10:57

Bionic
Reading

Policija upozorava građane da budu oprezni u komunikaciji s nepoznatim osobama te da im ne šalju novac ili podatke o kartici, računu ili kopije osobnih dokumenata

Pulska policija istražuje slučaj tzv. romantične prijevare koji se dogodio u kolovozu prošle godine. Policiji je 31-godišnjakinja prijavila da je putem mobilnih aplikacija upoznala stranog državljanina koji joj je izjavljivao ljubav te joj je obećao poslati poklon.

Počinitelj je ženu doveo u zabludu te ju je naveo da plati troškove poklona tako da mu je ona uplatila više stotina eura, nakon čega je shvatila da je prevarena.

Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni prilikom komunikacije na društvenim mrežama i putem mobilnih aplikacija. Prevaranti tragaju za žrtvama putem interneta i kako bi ostvarili protupravnu imovinsku korist, koriste razne načine obmane, pa čak 'igraju' na emocije te iskazuju ljubav.

Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje, traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama. Također mogu tražiti i da im žrtva pošalje intimne fotografije ili videozapise. Policija upozorava građane da budu  oprezni i da ne dijele s nepoznatim osobama nikakav materijal koji bi ih mogao kompromitirati, a isto tako da ne uplaćuju nepoznatim osobama novac, bez obzira na visinu iznosa.

'Čuvajte se zahtjeva za novac! Nikada ne šaljite novac ili podatke o kartici, računu ili kopije osobnih dokumenata. Više savjeta o tome kako spriječiti romantične prijevare, možete saznati na preventivnom LETKU', upozoravaju iz policije.