ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Ne želite da Meta Platforms trenira AI na vama? Evo kako to izbjeći

04.09.2023 u 08:58

Bionic
Reading

Jeste li znali kako možete zatražiti od tvrtke Meta Platforms da ne obučava svoje modele generativne umjetne inteligencije barem na nekim vašim osobnim podacima?

Poput gotovo svih tvrtki koje razvijaju sustave temeljene na umjetnoj inteligenciji koji mogu proizvoditi tekst, slike i još mnogo toga, Meta traži materijal po webu kojim će obučavati svoje različite modele.

Ako vam se ne sviđa ideja da im tek tako prepustite svoje podatke u tu svrhu, možete putem ovog obrasca zatražiti uklanjanje barem nekih od njih.

Što ćete od toga moći realizirati ovisit će o tome gdje živite. Prigovor im možete poslati putem servisa Privacy Center.

Taj se obrazac može upotrijebiti kako biste zatražili brisanje, pregled ili uređivanje informacija o vama koje potječu od treće strane, a koje bi mogle biti korištenje za obučavanje neuronskih mreža. To, recimo, mogu biti ime osobe, pojedinosti o njezinu radu ili podaci za kontakt opisani u javnoj objavi.

Na žalost, nova politika pokriva samo izvore trećih strana i ne odnosi se na osobne podatke prenesene na Metine platforme društvenih medija.

Drugim riječima, Meta može koristiti tekst sadržan u objavama ili komentarima, ili selfije i fotografije koje su korisnici poslali Facebooku ili Instagramu.

Kako piše Register, ta tvrtka nije trenirala svoj najnoviji veliki jezični model Llama 2 na bilo kakvim korisničkim podacima, javnim ili nekim drugim.

Meta je razvila brojne modele generativne umjetne inteligencije sposobne za proizvodnju teksta, slika, računalnog koda i glazbe.

Glavni izvršni direktor Mark Zuckerberg vjeruje kako je ta tehnologija ključna za izgradnju njegove vizije metaverzuma, gdje se korisnici mogu družiti i raditi u svjetovima virtualne stvarnosti koje mogu stvoriti.

Kratkoročno, Meta također razvija generativne alate za oglašavanje i koristi tehnologiju za razvoj alata kao što su chatbotovi i prilagodljive naljepnice za Facebook, Instagram i Whatsapp.