TEHNO PREGLED

Ovo je sve što trebate znati o novoj umjetnoj inteligenciji tvrtke Meta Platforms

27.07.2023 u 09:53

Bionic
Reading

Što je Llama 2, kako je možete koristiti i kako stoji u odnosu na GPT4? Donosimo pregled ključnih informacija

Tvrtka Meta Platforms je nedavno predstavila svoj veliki jezični model druge generacije Llama 2.

Za razliku od PaLM 2 koji pokreće Google Bard i GPT 4, koji je okosnica ChatGPT-ja i Bing Chata, Llama 2 je jezični model otvorenog koda.

To znači da ga bilo tko može koristiti besplatno za istraživanje i komercijalnu upotrebu, kao i zarađivati koristeći tu tehnologiju.

Jedina iznimka su tvrtke, proizvodi i servisi s više od 700 milijuna korisnika, koji moraju zatražiti dozvolu za to.

Što je Llama 2?

Llama 2 je druga generacija otvorenog izvornog velikog jezičnog modela (Large Language Model, LLM) tvrtke Meta Platforms.

Može biti korištena za izradu chatbota kao što su ChatGPT ili Google Bard.

Uvježbana je na ogromnoj količini podataka kako bi generirala koherentne odgovore koji zvuče prirodno. Prema Metinim podacima, pri obuci su koristili 40 posto više podataka i duplo veću duljinu konteksta od izvornog modela.

Llama 2 nasljednik je modela Llama 1, predstavljenog ranije ove godine, koji je bio dostupan samo na zahtjev. Razvili su ga zajedničkim snagama Meta Platforms i Microsoft.

Aplikacije izgrađene s Llama 2 uskoro će biti dostupne ne samo na računalima s operativnim sustavom Windows, već i na pametnim telefonima i prijenosnim računalima koje pokreće Qualcommov Snapdragon SoC.

Llama 2 LLM dostupan je u tri veličine parametara: 7B, 13B i 70B. Postoji još jedan parametar, 34B, ali nije dostupan javnosti.

Za što se koristi Llama 2?

Llama 2 je veliki jezični model koji se može koristiti u raznim scenarijima. Sličniji je modelima GPT 3.5 i 4 nego ChatGPT-ju kao alatu.

Moguće ga je koristiti za stvaranje chatbota za potrošače i poslovne korisnike, generiranje jezika, istraživanje i izradu raznih alata pokretanih umjetnom inteligencijom.

Je li Llama 2 besplatna?

Llama 2 je jezični model otvorenog koda dostupan svima za korištenje, eksperimentiranje i izradu alata koristeći ga kao bazu.

Iako je besplatan za korisnike, postoje pojedina meka ograničenja za poslovne korisnike koji žele razviti alate za milijune korisnika.

Kako preuzeti Llamu 2?

Llama 2 trenutno nije dostupna kao krajnji proizvod poput ChatGPT-ja. No, ako ste dovoljno znatiželjni i znate kako raditi s LLM-ima, sva tri modela Llame 2 dostupna su za preuzimanje putem Metine web stranice.

Ako želite koristiti chatbot koji pokreće Llama 2, dostupan je u računalnom oblaku Hugging Face putem ove tri poveznice:

Nakon što posjetite bilo koju od njih, vidjet ćete sučelje za brbljanje slično bilo kojem drugom chatbotu koji ste koristili. Upit možete unijeti u tekstni okvir i pritisnuti Enter.

Chatbot će obraditi i ponuditi vam odgovor na temelju skupa podataka na kojem je obučen.

Je li Llama 2 sigurna za korištenje?

Llama 2 samo je unaprijed uvježban skup podataka dizajniran za odgovaranje na upite na jeziku koji zvuči ljudski. Može se koristiti za stvaranje chatbota sličnih ChatGPT-ju ili Google Bardu.

Tvrtke koje stoje iza njih mogu koristiti podatke koje pružite za obuku chatbota, a zlonamjerne osobe ih mogu pokušati upotrijebiti za krađu podataka.

Stoga nemojte dijeliti osjetljive osobne podatke na chatbotovima.

Koliko je precizna Llama 2?

To ovisi o vrsti postavljenih pitanja. Skup podataka na kojem je obučen također definira točnost odgovora.

Vidjeli smo da su Google Bard, ChatGPT i Bing Chat svi nejasni i netočni s mnogim osnovnim upitima, ali mogu lakše rješavati škakljiva pitanja vezana uz kodiranje, piše Dexerto.