BESPLATNI ALAT

Meta Platforms pokreće AI za pisanje računalnog koda

25.08.2023 u 10:11

Bionic
Reading

Code Llama, koji će biti dostupan besplatno, može pisati kod na temelju ljudskih tekstualnih upita, a također može biti korišten za dovršavanje koda i otklanjanje pogrešaka

Meta Platforms će objaviti model umjetne inteligencije dizajniran za pomoć u pisanju računalnog koda.

Code Llama, koji će biti dostupan besplatno, može pisati kod na temelju ljudskih tekstualnih upita, a također može biti korišten za dovršavanje koda i otklanjanje pogrešaka.

Od pokretanja OpenAI-jevog ChatGPT-ja krajem prošle godine, poduzeća i tvrtke su pohrlile na novo generativno tržište umjetne inteligencije u potrazi za novim mogućnostima i usavršavanjem poslovnih procesa.

Vlasnik Facebooka i Instagrama Meta ove je godine objavio mnoštvo modela umjetne inteligencije, uglavnom besplatnih, uključujući jezični model otvorenog koda nazvan Llama, s kojim konkurira vlasničkim modelima koje prodaje Microsoftov OpenAI i Alphabetov Google.

Novi model umjetne inteligencije izgrađen je na najnovijem Metinom jezičnom modelu Llama 2 i bit će dostupan u različitim konfiguracijama.

Glavni konkurent bit će mu Microsoftov alat za pisanje koda GitHub Copilot.

Code Llama podržava popularne jezike za kodiranje kao što su Python, Java i C++ i ne preporučuje se za općenite tekstualne zadatke, piše Reuters.