POZIV VLASTIMA

Suosnivač DeepMinda: 'SAD bi trebao ograničiti dostupnost hardvera za AI'

01.09.2023 u 11:02

Bionic
Reading

Sjedinjene Države trebale bi na sebe preuzeti uvođenje globalnih standarda za korištenje umjetne inteligencije, smatra suosnivač DeepMinda

Sjedinjene Države trebale dopustiti kupovinu Nvidijinih čipova za umjetnu inteligenciju samo kupcima koji pristanu etički koristiti tehnologiju, rekao je suosnivač Googleovog DeepMinda Mustafa Suleyman.

SAD bi trebao provoditi minimalne globalne standarde za korištenje umjetne inteligencije, a tvrtke bi se trebale barem složiti da će se pridržavati istog obećanja koje su vodeće tvrtke za umjetnu inteligenciju dale Bijeloj kući, dodao je Suleyman.

U srpnju su se tvrtke koje se bave umjetnom inteligencijom - uključujući OpenAI, Alphabet i Meta Platforms - dobrovoljno obvezale američkim vlastima na provedbu mjera kao što je označavanje digitalnim vodenim žigom sadržaja generiranog umjetnom inteligencijom, kako bi se tu tehnologiju učinilo sigurnijom.

'SAD bi trebao uvjetovati da svaki kupac Nvidijinih čipova potpiše barem te dobrovoljne obveze - a što je vjerojatnije i više od toga', uvjeren je Suleyman.

SAD je proširio ograničenje izvoza sofisticiranih procesora za umjetnu inteligenciju tvrtki Nvidia i Advanced Micro Devices izvan Kine na druge regije, uključujući neke države na Bliskom istoku.

Suleyman je također izvršni direktor Inflection AI, AI startupa kojeg podržava Microsoft i koji je u lipnju prikupio 1,3 milijarde američkih dolara ulaganja od Nvidije i drugih tvrtki.

U svibnju je Inflection objavio robota za brbljanje temeljenog na umjetnoj inteligenciji pod nazivom Pi, koji koristi generativnu tehnologiju za interakciju s korisnicima kroz razgovore, piše Reuters.