PAMET U GLAVU

Ne vjerujte svim zdravstvenim savjetima koje pročitate na Facebooku

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 09.02.2019 07:58
  • Objavljeno 09.02.2019 u 07:58
tportal

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Pixabay CC0

Nedavno istraživanje pokazalo je na deset najraširenijih članaka vezanih uz zdravlje koristilo nepouzdane informacije ili je jednostavno - u krivu

Facebookova bitka s lažnim vijestima prema svemu sudeći seže puno dalje od svijeta politike. Prema stranici Health Feedback, sedam od deset najčešće dijeljenih priča o zdravlju na Facebooku u 2018. sadržavalo je pogrešne informacije. Prvih 100 priča je imalo nešto bolju statistiku, no valja i dalje uzeti u obzir da su dezinformacije dijeljene 12.3 milijuna puta, dok su ispravne i pouzdane priče prenesene svega 11 milijuna puta, prenosi Engadget.

Health Feedbackovo istraživanje sagledalo je niz članaka o zdravlju koji dolaze od poznatih izdavača, kao i opskurnih stranica koje su uspjele raširiti priče koje služe za navlačenje klikova te vrlo često u sebi imaju neistinite informacije. Najčešći izvori netočnih informacija su članci o zdravstvenoj njezi, prehrani i cijepljenju. Začudo, većina priča o cijepljenju bile su istinite, premda je Health Feedback naglasio da većina njih pokriva povećanje broja zaraza koje se mogu spriječiti cijepljenjem za čije je ubrzano širenje dijelom odgovoran i globalni pokret protiv cjepljenja. Hrana i zdravlje su u drugu ruku redovito teme koje autori vole 'improvizirati', što dovodi do ubrzane distribucije pogrešnih informacija.

TEHNO SAVJETI

Ovo svakako morate učiniti kako biste zaštitili privatnost u Chromeu

Pogledaj galeriju
8

Nije sve tako crno

Na Facebooku trenutno, prema istraživanju, postoji više članaka sa stopostotno točnim informacijama, s time da 45 posto njih dobilo 'visok' ili 'vrlo visok' postotak pouzdanih informacija, dok je 35 posto njih imalo 'nizak' ili 'vrlo nizak'. Facebook je pokrenuo nekoliko inicijativa s ciljem iskorjenjivanja lažnih vijesti, premda je većina njih bila vezana uz vijesti iz politike. Možda je vrijeme da društvena mreža pažnju obrati i na zdravstvene teme, s obzirom da problematični članci mogu doslovno nanijeti fizičku štetu onima koji im povjeruju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!