TEHNO SAVJETI

Ne možete se ulogirati u Facebook? Evo što možete poduzeti

20.01.2019 u 07:54

Bionic
Reading

Postoji nekoliko načina kako možete ponovno pristupiti svom korisničkom računu na najvećoj društvenoj mreži svijeta. Evo uputa što možete učiniti korak po korak

Zaboravili ste korisničko ime i lozinku, pa se više ne možete ulogirati u najveću društvenu mrežu svijeta? Ili je netko hakirao vaš korisnički račun i ne možete mu više pristupiti? Srećom, postoji nekoliko načina kako riješiti problem.

1) Jeste li logirani u Facebook na nekom drugom uređaju?

Prije no što pokušate vratiti kontrolu nad svojim korisničkim provjerite jeste li još uvijek logirani u Facebook na drugom uređaju koji koristite. Možda ste ostali ulogirani u drugom web pregledniku ili tabu web preglednika kojeg upravo koristite na računalu, aplikaciji za Android ili iOS...

Ako ste ostali ulogirani, možda ćete moći vratiti lozinku bez potvrdnog koda za resetiranje. U stvari, samo ćete napraviti novu lozinku.

TEHNO SAVJETI

Ovih devet trikova za WhatsApp svakako morate znati

Pogledaj galeriju

2) Jeste li isprobali početne opcije za povrat lozinke?

Što ako niste ostali logirani na drugom uređaju? Morat ćete proći proceduru za povrat lozinke. Ako je moguće, koristite mrežu ili računalo s kojeg ste se već bili ulogirali u Facebook prije.

Za početak, otvorite stranicu na Facebooku koja služi za povrat lozinki. Za logiranje upotrijebite adresu e-pošte ili broj telefona koje ste ranije dodali svom korisničkom računu. Iako nije navedeno, možete koristiti i svoje korisničko ime na Facebooku.

Nakon što ste uspješno potvrdili identitet trebali biste vidjeti sažetak svog korisničkog profila. Pažljivo provjerite je li doista riječ o vašem korisničkom računu i imate li doista pristup navedenoj adresi e-pošte. Ako imate pristup i sve izgleda kako treba, kliknite na Continue.

Facebook će vam poslati sigurnosni kod. Preuzmite ga iz e-maila, unesite ga i ulogirajte se. Preporučamo da odmah postavite novu lozinku i osvježite svoje podatke za kontakt. Uklonite sve adrese e-pošte i brojeve telefona kojima više ne možete pristupiti ili ih više ne koristite. I uključite dvostupanjsku provjeru.

Niste dobili kod? Kliknite na Didn’t get a code? Vratit ćete se na prethodnu stranicu pa pokušajte ponovno.

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Osam načina kako smanjiti količinu podataka koju Google prikuplja o vama

Pogledaj galeriju

3) Jesu li promijenjeni podaci za kontakt?

Moguće je kako nemate pristup e-pošti i drugim načinima kako vratiti korisnički račun, bilo zato što ste ih zaboravili, prestali koristiti ili ih je haker promijenio. Što možete poduzeti?

Facebook vam može omogućiti unos nove adrese e-pošte ili broja telefona pomoću kojih će vas kontaktirati oko povrata korisničkog računa. Kliknite na poveznicu No longer have access to these? (naći ćete ju dolje lijevo na stranici za resetiranje lozinke). Od vas će biti zatražen unos nove adrese e-pošte ili broja telefona. Unesite ih i kliknite Continue.

Ako ste postavili prijatelje od povjerenja (Trusted Contacts) možete ih zamoliti za pomoć u idućem koraku. Dovoljno je sjetiti se bar jednog punog imena i prezimena od njih tri do pet kako biste dobili popis svih koje ste naveli. Imajte na umu kako trebate samo tri koda kako biste se vratili u svoj korisnički račun.

Ako ih niste postavili moguće je kako će vam Facebook ponuditi sigurnosno pitanje kao provjeru i odmah resetirati lozinku ako ste ponudili točan odgovor. No, morat ćete se strpiti 24 sata prije no što ćete moći pristupiti korisničkom računu ili pričekati dok vam se netko iz Facebooka ne javi kako bi provjerili jeste li doista vi zatražili promjenu. U oba slučaja budite strpljivi.

efiKasne pretrage

Kako pronaći informacije o nekome online? Uz ovih sedam jednostavnih koraka

Pogledaj galeriju

4) Je li vam korisnički račun hakiran i šalje spam poruke?

Ako je netko preuzeo kontrolu nad vašim korisničkim računom i šalje s njega spam poruke, a vi mu više ne možete pristupiti, prijavite to Facebooku. Uslijedit će postupak sličan već opisanom. Koristit ćete iste podatke za potvrdu identiteta i korisničkog računa, ali u idućem koraku moći ćete koristiti ili sadašnju ili staru lozinku za povrat računa.

5) Još uvijek ne možete pristupiti svom korisničkom računu?

Zadnja slamka spasa je Facebookova korisnička podrška. Pokušajte im poslati e-mail na security@facebookmail.com i objasniti u čemu je problem. Moguće je kako će pružiti priliku za dokazivanje identiteta putovnicom ili drugim dokumentom. No, to bi moglo potrajati i do nekoliko tjedana. Ako niste koristili pravo ime na Facebooku, izgledi kako ćete vratiti svoj korisnički račun na ovaj način vrlo su mali.

Ako ni to ne upali, napravite novi korisnički račun na Facebooku, preporuča Make Use Of.