INFORMATIČKA SIGURNOST

Ne možete biti sigurni da ste sigurni, ali možete se bolje pripremiti za kibernetičke napade

31.05.2019 u 06:51

Bionic
Reading

Odgovori na rastuće kibernetičke prijetnje su edukacija, odnosno podizanje svijesti o njima te postavljanje sustava koji vas tjeraju na pripremu i razmišljanje unaprijed, poručuje Combisov stručnjak za informatičku sigurnost

Jeste li sigurni da ste sigurni? Odgovor na to pitanje kojeg je tijekom prvog dana Combisove konferencije ponudio Igor Klak, viši savjetnik za informatičku sigurnost u toj tvrtci, neće vas ohrabriti.

Naime, podsjetio nas je kako ne postoji banka koju je nemoguće opljačkati i zatvor iz kojeg je nemoguće pobjeći, pa tako nema ni računalnog sustava koji bi nas u potpunosti zaštitio od zlonamjernog softvera, prijevara i drugih kibernetičkih prijetnji koje na nas vrebaju u svijetu online.

Postoje, dodao je, dvije vrste tvrtki i organizacija: one koje već znaju da su napadnute i one koje za to još nisu saznale. Tako je, primjerice, tijekom protekle godine u Njemačkoj napadnuto 87 posto ukupnog broja tvrtki (za 33 posto više no godinu prije), dok su u ožujku ove godine u Deutsche Telekomu svaki dan bilježili 32 milijuna napada na svoju infrastrukturu postavljenu diljem svijeta.

TEHNO SAVJETI

Sumnjate kako vam netko krade Wi-Fi? Evo kako ćete provjeriti i riješiti se uljeza

Pogledaj galeriju

Pritom je posao kibernetičkim kriminalcima sve lukrativniji. Prema podacima koje je Klak iznio, samo globalno tržište krađe identiteta vrijedi oko pola milijarde američkih dolara, a pritom nije ni jedino, niti najveće ilegalno tržište okrenuto kriminalnim djelatnostima u cybersvijetu.

Ništa čudno što su se krađa identiteta, prijevare i kibernetički napadi našli među pet najvećih globalnih prijetnji u izvješću Svjetskog gospodarskog foruma, rame uz rame s ekstremnim vremenskim neprilikama i oružjem za masovno uništenje.

Hardverska i softverska zaštita mogu pomoći, ali su obično ne naročito učinkoviti kad su u pitanju napadi phishingom i drugim oblicima koji uključuju socijalni inženjering.

Klak je ustvrdio kako su odgovori na rastuće prijetnje te vrste edukacija, odnosno podizanje svijesti o njima te postavljanje sustava koji vas tjeraju na pripremu i razmišljanje unaprijed.

Jedan od takvih sustava je i Combisov Managed Security, koja nudi najam usluge zaštite korisnika i sustava umjesto kupnje i postavljanja odgovarajuće opreme te fiksno plaćanje na mjesečnoj bazi, što ju čini pogodnom i za mala, odnosno srednje velika poduzeća.

Počiva na umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju koje prati ponašanje korisnika i podiže uzbunu kad otkrije nešto za što smatra kako nije u skladu s onim što biste vi napravili, a također ima i mrežu koja otkriva i javlja odakle stižu phishing i zlonamjerni softver te spam i botneti.