TVORAC CHATGPT-jA

Smjena koja je potresla AI svijet: Što čeka OpenAI nakon odlaska Sama Altmana?

20.11.2023 u 12:04

Bionic
Reading

Sam Altman, suosnivač i donedavni prvi čovjek startupa OpenAI, tvorca ChatGPT-ja, radit će za Microsoft, objavljeno je u ponedjeljak, tri dana nakon što je miljenik Silicijske doline smijenjen s dužnosti izvršnog direktora. Sam Altman i Greg Brockman, suosnivači OpenAI-ja, 'pridružit će se kolegama u Microsoftu i vodit će novu ekipu za istraživanje AI-ja', napisao je vlasnik američkog tehnološkog diva Satya Nadella na platformi X (bivši Twitter)

Podsjetimo, upravni odbor OpenAI-ja je, blago rečeno, šokirao sve u petak objavivši da je miljenik Silicijske doline, 'zaštitno lice' generativne umjetne inteligencije (AI) i njezin najpoznatiji ambasador Sam Altman dobio otkaz. Iz odbora su naveli da Altman nije bio 'dosljedno iskren u svojim komunikacijama', zbog čega su izgubili povjerenje u njegove sposobnosti da upravlja tvrtkom.

Odbor tvrtke navodno je već dugo bio zabrinut zbog mogućnosti stvaranja 'tehnološkog ekvivalenta nuklearne bombe' - kako su opisivali razvoj umjetne inteligencije - a smatrali su da Altman ide upravo u tom smjeru. Njegova je smjena šokirala zaposlenike tvrtke, ali i investitore koji su dotad pratili svaki njegov korak i sukladno tome ulagali u tvrtku.

Jer kud Altman, tud i svi, neovisno o tome prate li ga u OpenAI-ju ili izvan njega, stoga bi se njegova smjena lako mogla njegovoj, sad već bivšoj tvrtki obiti o glavu.

Možda 'najšokiraniji' u cijeloj situaciji bio je Microsoft, najveći ulagač u OpenAI. Mediji su izvijestili da bi Altmanova smjena mogla naškoditi prodaji OpenAI-jevih dionica u vrijednosti 86 milijardi dolara i izazvati nezadovoljstvo dioničara, uključujući Microsoft, čije su dionice potonule nakon objave o Altmanovoj smjeni. Microsoft je sklopio partnerstvo s OpenAI-jem vrijedno 13 milijardi dolara, koliko su im dali za financiranje i pristup njegovim poslužiteljima i čipovima.

Altmanova smjena dogodila se, dakle, nakon niza sukoba unutar OpenAI-ja te je otvorila važna pitanja o smjeru razvoja umjetne inteligencije i tome kako tvrtke upravljaju naprednom tehnologijom. Prije smjene Altman je bio usmjeren na brz razvoj novih projekata, uključujući prilagođene čipove za umjetnu inteligenciju.

Međutim tenzije unutar tvrtke, posebice s istaknutim istraživačem Ilyom Sutskeverom, nagovještavale su zabrinutost oko sigurnosti i etičkih aspekata AI-ja. Sutskever je, tvrde ljudi upoznati s njegovim načinom razmišljanja, postajao sve zabrinutiji da bi tehnologija OpenAI mogla biti opasna i da Altman ne obraća dovoljno pozornosti na taj rizik.

  • +2
Umjetna inteligencija - Chat GPT Izvor: Profimedia / Autor: mundissima / Alamy / Alamy / Profimedia

Neobična struktura OpenAI-ja zakomplicirala je stvari. Upravni odbor OpenAI-ja, koji nadzire neprofitnu matičnu tvrtku, sastoji se od glavnog znanstvenika Ilye Sutskevera, izvršnog direktora Quore Adama D'Angela, bivše izvršne direktorice GeoSim Systemsa Tashe McCauley i Helen Toner, direktorice strategije u Georgetownovu centru za sigurnost i nove tehnologije.

Altman se u nedjelju vratio u ured OpenAI-ja rekavši da će to biti 'prvi i posljednji put' da nosi iskaznicu gosta, implicirajući da će se ili vratiti kao CEO ili više neće kročiti u tu zgradu.

Nakon Altmanove smjene ostavku je dao suosnivač i predsjednik tvrtke Greg Brockman, što je potaknulo nove spekulacije u tehnološkoj industriji. Nekoliko ključnih istraživača i članova tima također je napustilo tvrtku, potencijalno otvarajući put za stvaranje novih inicijativa u području umjetne inteligencije.

Osim Brockmana, ostavku su dali direktor istraživanja Jakub Pachocki, voditelj tima koji procjenjuje potencijalne rizike AI-ja Aleksander Madry te istraživač Szymon Sidor, a prognoze su da je to tek početak vala otkaza uzrokovanih Altmanovim odlaskom.

Investitori OpenAI-ja te oni koji prate i podupiru 38-godišnjeg Altmana vršili su pritisak na članove odbora tvrtke da ga vrate na čelo. Iako su mediji objavili da bi se mogao vratiti u OpenAI, ispostavilo se da od toga ipak nema ništa, već da će raditi za - Microsoft.

Što se OpenAI-ja tiče, usprkos turbulentnom razdoblju, odlučili su imenovati Emmetta Sheara, bivšeg čelnika Twitcha, privremenim izvršnim direktorom, nakon što je prvotno privremenom izvršnom direktoricom imenovana Mira Murati.

Ova neočekivana promjena u vodstvu dodatno je zamaglila put tvrtke i otvorila pitanja o budućnosti OpenAI-ja. Čini se da će odluka o novom privremenom čelu tvrtke dodatno utjecati na smjer u kojem se ona kreće.

  • +5
Sam Altman Izvor: Profimedia / Autor: Lamkey Rod/CNP/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Altman je u tehnološkoj industriji poznat ne samo po OpenAI-u, već i po svom dugogodišnjem vođenju Y Combinatora, inkubatora za novoosnovane tvrtke u Silicijskoj dolini. Mnogi investitori OpenAI-ja - uključujući Microsoft, Thrive Capital i Sequoia Capital - poručili su da Altman ima njihovu potporu te da će podržati njegov sljedeći pothvat, neovisno o tome odakle kreće.

Alfred Lin, investitor u Sequoia Capitalu, tvrtki rizičnog kapitala koja je uložila u OpenAI i prvi Altmanov startup Loopt, objavio je na X-u da se raduje 'sljedećoj tvrtki koja će promijeniti svijet', a koju Altman i Brockman planiraju izgraditi. Eric Schmidt, bivši izvršni direktor Googlea, objavio je: 'Jedva čekam vidjeti što će sljedeće učiniti.'

Dok je još uvijek vodio OpenAI, Altman je ulagačima iznio nekoliko ideja za nove projekte. Tijekom prošlomjesečnog putovanja na Bliskom istoku radi prikupljanja sredstava, govorio je o projektima vezanim uz umjetnu inteligenciju, uključujući plan za razvoj prilagođenih čipova za umjetnu inteligenciju kojima bi se natjecali s gigantom Nvidijom.

Razgovarao je i s Masayoshijem Sonom, izvršnim direktorom i osnivačem tehnološkog konglomerata SoftBank, o ulaganju u AI uređaje s Jonyjem Iveom, bivšim glavnim direktorom dizajna u Appleu.

Svijet zasigurno više nije isti otkako je OpenAI predstavio svoj AI chatbot ChatGPT u studenom 2022. On je trenutno neosporni lider među AI tehnologijama u svijetu, kako u pogledu popularnosti, tako i u slučaju korištenja; toliko da je potaknuo AI utrku među velikim tehnološkim tvrtkama.

Ranije ovog mjeseca Altman je objavio da ima preko 100 milijuna tjednih korisnika, što ga čini jednom od najbrže rastućih usluga svih vremena.