KRONOLOGIJA

Drama u perjanici umjetne inteligencije: Evo što se sve događalo u OpenAI-ju zadnjih dana

21.11.2023 u 10:40

Bionic
Reading

Drami u tvrtki zaslužnoj za ChatGPT ne nazire se kraj. Kako biste je lakše pratili, donosimo kronološki pregled dosadašnjeg razvoja situacije

Kasno u prošli petak bivši predsjednik Y Combinatora Sam Altman otpušten je s mjesta glavnog izvršnog direktora startupa OpenAI, tvrtke koja stoji iza popularnih alata temeljenih na umjetnoj inteligenciji kao što su ChatGPT, GPT-4 i DALL-E 3.

Otkaz mu je uručio upravni odbor tvrtke. Nakon toga je dugogodišnji predsjednik i suosnivač te tvrtke Greg Brockman dao ostavku, skupa s tri viša istraživača zaposlena u OpenAI-ju.

To nije bio kraj ove priče.

Situacija se brzo mijenja i drami se još ne nazire kraj. Kako biste lakše pratili sve što se dogodilo u međuvremenu, evo kronološkog pregleda.

16. studenoga

Ilya Sutskever zakazuje razgovor s Altmanom

Prema Brockmanovoj objavi na X-u (bivši Twitter), Ilya Sutskever, glavni znanstvenik u OpenAI-ju i suosnivač te tvrtke, poslao je Altmanu poruku u četvrtak navečer i zakazao sastanak u petak u podne.

Murati doznaje za otkaz Altmanu

Brockman tvrdi kako je Mira Murati, tehnička direktorica OpenAI-ja i sada privremena izvršna direktorica, bila obaviještena u četvrtak navečer da će Altman biti otpušten.

17. studenoga

Brockman degradiran

Brockman tvrdi kako je dobio poruku od Sutskevera malo poslije podneva u petak, u kojoj je od njega tražio kratki razgovor online.

Tijekom sastanka na Google Meetu Brockmanu je rečeno kako će biti uklonjen s pozicije predsjedavatelja odbora OpenAI-ja. Ali, s obzirom da je 'ključan za tvrtku', zadržat će poziciju predsjednika, a Altman će dobiti otkaz.

Altmanova smjena javno objavljena

Smjena na čelu tvrtke objavljena je na službenom blogu OpenAI-ja. Direktorima te tvrtke vijest je priopćena nedugo nakon toga.

Sastanak svih zaposlenika

OpenAI je u petak poslijepodne održao sastanak svih zaposlenika, tijekom kojeg je Sutskever branio Altmanovo svrgavanje.

Odbacio je sugestije kako je izguravanje Altmana dovelo do 'neprijateljskog preuzimanja' i ustvrdio kako je to bilo neophodno kako bi se zaštitila misija OpenAI-ja da 'učini umjetnu inteligenciju korisnom za čovječanstvo'.

Microsoft objavljuje izjavu

Satya Nadella, glavni izvršni direktor Microsofta, velikog investitora i partnera OpenAI-ja, objavio je izjavu o Altmanovom otkazu:

'Kao što ste vidjeli na Microsoft Igniteu ovog tjedna, nastavljamo s brzim inovacijama za ovu eru umjetne inteligencije, s više od 100 najava u cijelom tehnološkom nizu od AI sustava, modela i alata u Azureu do Copilota. Što je najvažnije, predani smo isporuci svega ovoga našim klijentima dok gradimo za budućnost.

Imamo dugoročni ugovor s OpenAI-jem s potpunim pristupom svemu što nam je potrebno za postizanje našeg programa inovacija i uzbudljivim proizvodnim planom; i ostajemo predani našem partnerstvu te Miri i timu. Zajedno ćemo nastaviti isporučivati značajne prednosti ove tehnologije svijetu.'

Brockman daje ostavku

Brockman je najavio svoju ostavku u OpenAI-ju, navodeći kao razlog 'današnje vijesti'. Nakon što je interno poslao dopis, oglasio se i objavom na X-u.

Viši istraživači podnose ostavku

Tri viša OpenAI istraživača dala su ostavku nakon Brockmana, uključujući direktora istraživanja Jakuba Pachockija i šefa za pripravnost Aleksandera Madryja.

18. studenoga

'Ne... kao odgovor na malverzacije'

U internom dopisu glavni operativni direktor OpenAI-ja Brad Lightcap naveo je kako je jučerašnja objava 'iznenadila [menadžment]' i da je menadžment imao 'višestruke razgovore s upravom kako bi pokušali bolje razumjeti razloge i proces iza njihovog odluka'.

Rasprave su navodno bile u tijeku od subote ujutro.

'Možemo definitivno reći da odluka odbora nije donesena kao odgovor na zloporabu ili bilo što povezano s našim financijskim, poslovnim, sigurnosnim ili sigurnosnim/privatnim praksama', naveo je Lightcap.

'Ovo je bio prekid komunikacije između Sama i uprave... Još dijelimo vašu zabrinutost o tome kako je postupljeno, radimo na rješavanju situacije i pružit ćemo ažuriranja kada budemo mogli', dodao je.

  • +5
Sam Altman Izvor: Profimedia / Autor: Lamkey Rod/CNP/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Financiranje OpenAI-ja u opasnosti

Planirana prodaja dionica zaposlenika OpenAI-ja, koja bi procijenila vrijednost startupa na oko 86 milijardi američkih dolara, mogla bi biti ugrožena.

Pojavile su se vijesti prema kojima bi prodaja - koju vodi Thrive Capital - mogla biti obustavljena ili, ako se dogodi, zbog nedavnih događanja biti obavljena s nižom procjenom.

Altmanov novi pothvat

Altman je investitorima rekao kako planira pokrenuti novi poslovni pothvat. Očekuje se kako će mu se Brockman pridružiti, o čemu god se radilo. (Nagađa se o mogućem startupu za izradu procesora namijenjenog umjetnoj inteligenciji.)

Ulagači traže Altmanov povratak

Bijesni zbog raspleta događaja, investitori navodno vrše pritisak na upravni odbor OpenAI-ja tražeći Altmanov povratak, u što su uključili i Microsoft. Nadella je, također navodno, sklon pomoći.

Odbor pristaje na uzmak - načelno

Pojavile su se vijesti prema kojima je odbor OpenAI-a načelno pristao dati ostavku i omogućiti povratak Altmanu i Brockmanu.

Međutim, došlo je do problema jer je propušten rok do kojeg su mnogi zaposlenici OpenAI-ja trebali napustiti tvrtku. Altman je ambivalentan oko povratka i traži 'značajne' promjene u upravljanju.

  • +2
Umjetna inteligencija - Chat GPT Izvor: Profimedia / Autor: mundissima / Alamy / Alamy / Profimedia

19. studenoga

Altmanov sastanak u sjedištu OpenAI-ja

Očekuje se kako će Altman doći na sastanak u sjedištu OpenAI-ja u San Franciscu, dok direktori te tvrtke traže njegov povratak na čelo kompanije. Brockman je također pozvan, ali nije jasno hoće li prihvatiti.

Pregovori odbora u problemima

Lightcap i Murati, između ostalih, pritišću odbor da vrati Altmana. Nikog ne iznenađuje što se odbor tome opire.

Do nedjelje u podne, upravni odbor nije podnio ostavku jer su zabrinuti zbog toga tko bi ih mogao zamijeniti i provjeravali su potencijalne kandidate. Među njima bi mogao biti suizvršni direktor Salesforcea Bret Taylor.

Altman van, Shear unutra

Citirajući interni dopis kojeg je poslao Sutskever, mediji pišu kako se Altman neće vratiti kao izvršni direktor.

Dok se potraga za novim stalnim glavnim izvršnim direktorom nastavlja, OpenAI je imenovao Emmetta Sheara, suosnivača web stranice za video streaming Twitch, za privremenog šefa tvrtke - umjesto Murati.

20. studenoga

Altman odlazi u Microsoft

Altman, Brockman i drugi najavljuju da će se pridružiti Microsoftu kako bi vodili novi istraživački tim za umjetnu inteligenciju.

Nadella ostavlja otvorena vrata drugim djelatnicima OpenAI-ja, rekavši da će dobiti resurse koji su im potrebni ako se odluče pridružiti.

Sutskever priznaje krivicu

Sutskever na X-u objavljuje kako žali zbog svoje odluke o uklanjaju Altmana i da će učiniti sve što je u njegovoj moći da vrati Altmana na mjesto izvršnog direktora.

Zaposlenici prijete ostavkama

Gotovo 500 od otprilike 770 zaposlenika OpenAI-ja - uključujući, nevjerojatno, i samog Sutskevera - objavili su pismo u kojem kažu da bi mogli dati otkaz ako upravni odbor tog startupa ne podnese ostavku i ponovno imenuje smijenjenog Altmana.

Kasnije u ponedjeljak taj se broj popeo na preko 650.

Altman i Brockman razmišljaju o povratku

Altmanov prijelaz u Microsoft u ovom trenutku još nije gotova stvar. I Altman i Brockman i dalje su otvoreni za povratak u OpenAI, ali ako preostali članovi uprave koji stoje iza smjene prvo odstupe.

OpenAI odbor razmatra spajanje

Upravni odbor OpenAI-ja obratio se Dariu Amodeiju, suosnivaču i izvršnom direktoru konkurentske tvrtke Anthropic, u vezi s potencijalnim spajanjem dviju tvrtki.

Nastojali su uvjeriti Amodeija da zamijeni Altmana na mjestu izvršnog direktora, što je Amodei brzo odbio, piše Tech Crunch.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.