EKONOMIČNIJA PROIZVODNJA

NASA-ina svemirska letjelica imat će 3D isprintane dijelove

22.04.2018 u 10:09

Bionic
Reading

Više od sto 3D isprintanih dijelova bit će u potpunosti napravljeni od novih materijala, dizajniranih kako bi bili otporni na nepovoljne uvjete kakvi vladaju u svemiru

Orion, novi svemirski modul za posadu američke svemirske agencije NASA-e, sadržavat će više od sto dijelova koje su posebno osmislili i 3D isprintali u tvrtki Lockheed Martin u suradnji s tvrtkama Stratasys i PADT.

  • +4
Ovo su najuzbudljivije svemirske misije današnjice Izvor: Licencirane fotografije / Autor: JAXA/Akihiro Ikeshita

Ti će dijelovi biti u potpunosti napravljeni od novih materijala, dizajniranih kako bi bili otporni na nepovoljne uvjete kakvi vladaju u svemiru.

Proizvodnja na zahtjev ekonomičniji je način gradnje kompliciranih svemirskih brodova, što bi dizajnerima moglo dati veću slobodu pri osmišljavanju rješenja jer ne moraju biti ograničeni postojećim dijelovima i specifikacijama.

U spomenutim tvrtkama nadaju se kako će iskustva stečena u razvoju tehnologija 3D printanja za potrebe svemirskih letjelica moći primijeniti i na druga područja, poput izgradnje satelita i robotskih svemirskih brodova.

Zasad još nije poznato kad će Orion imati idući probni let bez ljudske posade - EM-1 - tijekom kojeg bi NASA trebala testirati svoju raketu SLS. Modul bi trebao provesti oko tri tjedna u svemiru, između ostalog i u orbiti oko Mjeseca.

Prvi probni let, nazvan EFT-1, obavljen je krajem 2014. godine. Naredni je zakazan za kraj 2019., ali moguće je kako će biti prebačen i u 2020., piše Engadget.