otkriven dan prije

Promašio nas je asteroid veličine nogometnog igrališta s kakvim se još nismo susreli

18.04.2018 u 13:13

Bionic
Reading

Pored Zemlje je projurio brzinom od preko 100 kilometara na sat, a da je udario u planet, posljedice bi bile gore od onih puno manjeg asteroida koji je 2013. pogodio Rusiju i ozlijedio 1500 ljudi

Samo dan nakon što je otkriven jedan je asteroid projurio opasno blizu pokraj Zemlje, a stručnjaci smatraju kako su izgledi da nanese ogromne štete bili veliki.

Astronomi diljem svijeta pomno prate objekte koji se kreću blizu Zemlje (NEO). Ovako veliki asteroidi su vrlo rijetki, a sposobni su izazvati katastrofu na globalnoj razini.

Međutim sigurnost planeta bila je ugrožena tijekom vikenda, kada znanstvenici nisu uspjeli otkriti asteroid veličine nogometnog terena koji se kretao prema Zemlji. Registriran kao G018 GE3, asteroid je iznenadio svemirsku letjelicu u nedjelju, prolazeći pokraj našeg planeta približno trećinom udaljenosti od Mjeseca, odnosno 192.317 kilometara.

Procjenjuje se kako mu je promjer bio između 48 i 110 metara, a njegov je pad na površinu Zemlje mogao prouzročiti znatnu štetu. Primjerice, eksplozija meteorita Tunguska 1908. godine, koji je bio velik svega 60 do 190 metara, spljoštila je 2000 četvornih kilometara istočne sibirske tajge. Tim je udarcem proizveo dovoljno energije da bude usporediv s nuklearnom eksplozijom, što ga je svrstalo u najdestruktivnije događaje zabilježene u povijesti.

  • +15
Prekrasne slike svemira Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA/JPL

Teško je zamisliti kako bi objekt, koji je prvi put zabilježen iznad Arizone u subotu krećući se brzinom od 106.497 kilometara na sat, udario u Zemlju i kakav bi bio njegov utjecaj. Za usporedbu, Čeljabinsk, meteorit koji je pogodio Rusiju u veljači 2013., bio je oko tri do šest puta manji u promjeru, no eksplozija u atmosferi oštetila je preko sedam tisuća zgrada i ozlijedila oko 1500 ljudi zbog razbijenog stakla, piše RT.