DUGOROČNI PLANOVI

NASA će prekinuti razvoj svoje velike rakete dođe li do ovog scenarija

19.11.2018 u 13:37

Bionic
Reading

Američka svemirska organizacija jasno je dala do znanja da njihova teretna raketa Space Launch System košta puno i da će, u slučaju da konkurencija razvije bolje rješenje, rado prekinuti njezin razvoj. Razlog je, kao i do sad, štednja

NASA trenutno razvija veliki plan za povratak astronauta na Mjesec i jednog dana - odlazak na Mars. Vođe agencije, u drugu ruku, već razmišljaju o umirovljenju Space Launch Systema, velike teretne rakete koja na vrhu nosi svemirsku kapsulu Orion, izvještava Business Insider.

NASA očekuje dolazak dva višestruko iskoristiva i jeftinija projekta kojeg razvijaju privatne kompanije. Prvi sustav koji konkurira SLS-u je BFR, odnosno Big Falcon Rocket koji dolazi iz pogona SpaceX-a, kompanije u vlasništvu Elona Muska. Drugi konkurent je New Glenn, lansirna platforma koju razvija kompanija Blue Origin iza koje stoji Amazonov vlasnik Jeff Bezos.

  • +9
NASA je objavila fotografije o posljedicama koje ostavljamo na Zemlju Izvor: Promo fotografije / Autor: NASA

'Uvjeren sam da ćemo u slučaju da ova komercijalna rješenja zbilja prorade polako umiroviti vladin plan za razvoj teretnih međuplanetarnih raketa te se prebaciti na lansiranje pomoću Bezosovih i Muskovih rješenja' rekao je Stephen Jurczyk, NASA-in pomoćni administrator.

Vrlo skupa teretna raketa

Space Launch System dizajniran je kako bi u nisku orbitu podignuo terete veće od 55 tona. NASA je uvjerena da bez mogućnosti transporta teškog tereta u orbitu ljudska vrsta neće imati sigurne, pouzdane i isplatljive temelje za ljudsko istraživanje svemira.

SLS će imati nekoliko testnih letova tijekom 2020., a prvi od njih zvat će se Block 1. Ova raketa bit će visoka oko 71 metar i moći će nositi oko 70 tona tereta. NASA prvu Block 1 planira lansirati u lipnju 2020. u sklopu leta pod imenom Exploration Missio-1 ili skraćeno EM-1. Cilj misije je potvrditi da je SLS siguran i pouzdan slanjem letjelice bez posade Orion na put oko mjeseca. Prva misija s posadom pod imenom EM-2 trebala bi se održati nekoliko godina kasnije.

Boeing podbacio, alternativa je Musk

Problem su, doduše, rokovi i novac. NASA je do danas na SLS potrošila 11.9 milijardi dolara, a prema trenutnim procjenama trebat će im još 4 do 5 milijardi prije 2021. Dodamo li ovome misiju EM-1 koja je izvorno trebala biti lansirana 2017., očigledno je da sve ne ide po planu.

Interna anketa unutar NASA-e pokazala je da nezgode, problemi s ugovorima i niz drugih poteškoća s performansama same rakete imaju veze s Boeingom, NASA-inim najvećim suradnikom. Uz sve navedeno, očekuje se da će cijena jednog leta SLS-a koštati oko 5 milijardi dolara. Također valja naglasiti jednu zabrinjavajuću okolnost - letjelicu nije moguće reciklirati. Blue Origin i SpaceX su kompanije koje užurbano rade na rješavanju upravo tog problema integracijom sustava za let koji je odvojiv i koji se nakon polijetanja vraća na Zemlju.

  • +8
Falcon Heavy, lansiranje rakete Izvor: Profimedia / Autor: nn

Privatni znanstveni sektor pretiče državni

Ako se desi još nezgoda, postoji ozbiljna šansa da će NASA gledati kako Muskova kompanija prije njih obavi prvu misiju na Mjesec, Mars ili još dalje.

Također nije poznato što će NASA napraviti ako SpaceX uspješno obavi prvu misiju na Mars koristeći BFR (Big Falcon Rocket) u 2022. te sukladno tome prvim misijama s ljudskom posadom prije kraja 2024. Ovo je, naglašavamo, nekoliko godina ranije prije nego što NASA planira poslati ljude na Mjesec, odnosno deset godina prije NASA-inog planiranog odlaska na Mars.

'Nismo razgovarali sa SpaceX-om o potencijalnoj suradnji na BFR-u i naknadnom odlasku na Mars, no slutimo da bismo to mogli učiniti uskoro' zaključio je Jurczyk.