DRUŠTVENE MREŽE

Procurile lozinke s Instagrama, a sve zbog GDPR-a?!

19.11.2018 u 11:56

Bionic
Reading

Odgovorni krivac je alat za skidanje osobnih podatka koji je slučajno u nekoliko navrata razotkrio korisničke lozinke

Instagram je počeo slati pisma upozorenja i isprike korisnicima koje je zadesio novi neobični bug. Prema izvješću Engadgeta, glasnogovnornik Instagrama naglasio je da je kompanija otkrila 'interni bug koji je zadesio svega nekoliko ljudi'.

O čemu se radi?

Bug je u ovom slučaju vezan uz značajku koju je kompanija izdala još u travnju - alatu koji je korisnicima omogućio da skinu sve svoje podatke na računalo, potaknut europskim zakonom GDPR. Prema Instagramu, neki korisnici koji su koristili ovu značajku dobili su svoju lozinku u sklopu URL-a u web pregledniku, s naglaskom da su spomenute lozinke pohranjene i na Facebookovim serverima. Sigurnosni stručnjak objasnio je The Informationu da bi nešto takvo bilo moguće isključivo ako Instagram pohranjuje lozinke kao obični tekst, što je vrlo zabrinjavajuća okolnost za kompaniju koja broji milijune aktivnih korisnika.

Predstavnik Instagrama je, očekivano, ovo porekao naglasivši da kompanija enkriptira pohranjene lozinke.

popularnost na razini

Donosimo deset savjeta za nezaobilazan Instagram profil

Pogledaj galeriju

Mjere predostrožnosti

Instagram tvrdi da je u međuvremenu ispravio grešku na alatu, što znači da lozinke više nisu vidljive, no korisnike koje je zadesio bug i dalje potiče da ih za svaki slučaj promijene.

Ukratko, oni koje je zadesio bug su pri skidanju informacija s Instagrama u adresi vidjeli svoju lozinku. Na sreću, pošto ju nije mogao vidjeti nitko osim njih potencijalna šteta je minimalna, a Instagram je osigurao da se bug više neće ponoviti.