TEHNO SAVJETI

Napravite 'backup' svog Androida na PC-ju u tren oka, evo kako

08.03.2019 u 09:48

Bionic
Reading

Nemojte čekati dok ne bude prekasno i žaliti za podacima koje ste izgubili nakon što je vaš smartfon postao nedostupan. Upogonite ove alate i pohranite ih na vrijeme na sigurno

Više je načina kako možete napraviti sigurnosne kopije (backup) podataka s vašeg pametnog telefona s operativnim sustavom Android. Evo četiri alata kojima se možete poslužiti.

1) Google Photos

Ako su vam fotografije koje držite na smartfonu važne, Google Photos će dobro poslužiti kako biste ih sačuvali u slučaju nezgode. Ta aplikacija automatski sprema vaše fotografije i video zapise u vaš korisnički račun u računalnom oblaku. Evo kako to možete postaviti:

  • Otvorite Google Photos na vašem smartfonu.
  • Kucnite sličicu izbornika u gornjem lijevom kutu i odaberite Settings.
  • U izborniku odaberite Back up & sync.
  • Uključite sklopku uz Back up & sync.

Na raspolaganju vam je i mogućnost uključivanja opcije Photos and Videos pod Cellular data back up. Odlučite li se na to mobitel će slati fotografije u računalni oblak i dok ste na mobilnom internetu, ne samo na Wi-Fiju. To bi vam moglo stvoriti dodatni trošak, pa nemojte to smetnuti s uma.

Kako biste bili sigurni da će fotografije biti automatski pohranjene na vaše stolno računalo morate instalirati Google Drive na njega i ulogirati se u njega koristeći vaš korisnički račun pri Googleu.

TEHNO preporuke

Kako brže napuniti smartfon? Evo četiri savjeta

Pogledaj galeriju

Kad ste to obavili otvorite Google Drive na webu. Ulogirajte se ukoliko je potrebno, kliknite na sličicu zupčanika i odaberite Settings pa zatim označite kućicu uz Create a Google Photos folder.

Zatim kliknite desnom tipkom računalnog miša na sličicu Google Drive u System Trayu vašeg računala. Kliknite izbornik s tri točkice i odaberite Preferences. U tabu Google Drive provjerite je li odabrana mapa Google Photos.

Po završetku sinkroniziranja vidjet ćete mapu Google Photos na vašem računalu. U njoj bi trebale biti iste fotografije kao i na mobitelu. Te dvije mape trebale bi se sinkronizirati automatski kako dodajete nove fotografije.

2) ROM Manager

Ako bas brine da ćete izgubiti vaše postavke i aplikacije koje ste instalirali, ROM Manager bi mogao biti dobro rješenje jer ga možete upotrijebiti za stvaranje backupa cijelog smartfona i kartice microSD. Na žalost, nećete ga moći instalirati bez rootanja vašeg smartfona. Niste sigurni kako to napraviti? Bolje je potražiti drugo rješenje.

3) Backup Your Mobile

Što, dakle, možete učiniti ako ne želite rootati vaš smartfon? Srećom, postoje aplikacije koje vam mogu pomoći. Jedna od njih je Backup Your Mobile, s jednostavnim sučeljem na kojem možete odabrati što sve želite spremiti u backup. Tek nekolicinu aplikacija podatka i nećete moći spremiti bez rootanja. Podržava pohranu backupa u ovim aplikacijama:

  • Google Drive
  • Dropbox
  • OneDrive
  • Orange Cloud

Pohranjene backupe možete kasnije sinkronizirati.

LENOVO I HUAWEI

Tražite laptop? Bacite oko na ove nove modele

Pogledaj galeriju

4) WiFi FTP Server

možete napraviti tako što ćete povezati smartfon s računalom kabelom. No, možete to učiniti i bežično, koristeći aplikaciju Wi-Fi FTP Server i postavljajući svoj smartfon kao bežični FTP poslužitelj.

Kliknite dugme Start u aplikaciji. Pokazat će se IP adresa za spajanje putem FTP-a, uključujući broj porta i ID/lozinku. Potom otvorite vaš omiljeni FTP klijent na vašem računalu (recimo, FileZilla) i spojite svoj Android bežično.

Po spajanju ćete vidjeti sav sadržaj svog smartfona u dva panela desno u donjem desnom kutu FileZille. Možete listati po bilo kojoj mapi na vašem smartfonu i preuzimati ih na bilo koju lokaciju na vašem PC-ju, piše Make Use Of.