ključ je u svjetlu

Stiže nešto brže od Wi-Fija - znate li što je Li-Fi?

12.06.2018 u 08:34

Bionic
Reading

Li-Fi, Light Fidelity and Visible Light Communications, je sustav koji upravlja bežičnom komunikacijom pri velikim brzinama, a služi se - žaruljama. Svjetlom se podaci mogu prenositi mnogo brže nego radio valovima. No najveći nedostaci su što signal ne može kroz zidove niti je pogodan za javne mreže

Neki se sjećaju kako smo se nekad na internet spajali pomoću dial-up linije. Bio je to, unatrag gledajući, mukotrpan, skup i dug proces. Zatim su se pojavile bežične mreže i Wi-Fi kojeg trenutno koristi najviše korisnika interneta. No, prije nekoliko godina, jedan je inovator predstavio novu ideju prenošenja podataka putem svjetla.

Li-Fi stoji za Light Fidelity and Visible Light Communications (VLC) sustav koji upravlja bežičnom komunikacijom koja putuje pri vrlo velikim brzinama. Tehnologija prijenosa koristi obične žarulje kao usmjerivače signala, i to iznimno brzo.

Iza izraza Li-Fi stoji profesor Harald Haas sa Sveučilišta u Edinburghu koji je novu tehnologiju predstavio još tijekom TED Talk konferencije 2011. godine. Haas je iznio ideju da žarulje djeluju kao bežični usmjerivači. Nakon četiri godine istraživanja, Haas je 2012. pokrenuo tvrtku pureLiFi s ciljem da bude svjetski lider u tehnologiji komunikacije putem svjetla.

Kako funkcionira Li-Fi?

Li-Fi i Wi-Fi su prilično slični i oboje prenose podatke elektromagnetskim putem. Međutim, Wi-Fi koristi radio valove, a Li-Fi radi na vidljivim svjetlosnim valovima. Visible Light Communications znači da sustav sadrži foto-detektor za primanje svjetlosnih signala i element za obradu signala kako bi se podatci mogli prenositi.

Konstantna električna energija kroz LED žarulju se može izmjenjivati ekstremno brzo, bez da je ljudsko oko vidi kao paljenje i gašenje svjetla. Na primjer, podaci se unose u LED žarulju (s tehnologijom za obradu signala), a zatim ona šalje podatke (ugrađene u zraku) do foto-detektora (fotodioda) pri velikim brzinama. To titranje svjetla 'prijemnik' pretvara u električni signal.

Li-Fi ili Wi-Fi – što je bolje?

Dok neki misle da Li-Fi s brzinom od 224 gigabita u sekundi katapultira Wi-Fi natrag u kameno doba, ekskluzivna upotreba vidljive svjetlosti Li-Fija mogla bi zaustaviti razmjenu podataka.

Naime, Li-Fi signali ne mogu prolaziti kroz zidove. To znači da, kako bi uživali u punoj povezanosti, LED žarulje trebaju biti postavljene u cijelom domu. Osim toga, zahtijeva da je žarulja uvijek uključena kako bi se osigurala povezanost, što znači da će svjetla morati biti uključena tijekom cijelog dana što dovodi do povećanih troškova električne energije.

SEDAM KRIVACA

Internet na smartfonu vam je spor? Ovo su mogući razlozi

Pogledaj galeriju

Prema tome, ondje gdje ne bude žarulja ili struje, nedostajat će i interneta pa tehnologija nije pogodna za javne mreže.

Međutim, upotreba Li-Fi umjesto Wi-Fi mreže riješit će mnoge sigurnosne probleme vezane uz zajedničke i često preopterećene širokopojasne mreže. Također može biti korisna u područjima do kojih radiofrekventni valovi ne dosežu.

Proširenje standardne Wi-Fi mreže zvano Wi-Fi HaLow pokrenuto je 2016. godine. Ovaj projekt treba udvostručiti područje povezivanja uz manji trošak energije. Zahvaljujući tome, HaLow je navodno savršen za uređaje s baterijama, kao što su pametni telefoni i satovi, a također se može koristiti za internet stvari (IoT) kao što su senzori i pametne aplikacije.

Zbog svojih impresivnih brzina, i Li-Fi može imati veliki utjecaj na internet stvari, jer može slati podatke na mnogo višim razinama i prema više uređaja koji se mogu povezati jedni s drugima

Tko ulaže u Li-Fi?

U studenom 2014., pioniri Li-Fi-a pureLiFi udružili su snage s francuskom tvrtkom Lucibel za osvjetljenje za pokretanje proizvoda s mogućnošću korištenja Li-Fi. PureLiFi ima nekoliko proizvoda na tržištu: Li-Fi stropnu jedinicu za spajanje na LED svjetiljku i Li-Fi-XC za spajanje na uređaje putem USB-a ili kao dio hardvera, pružajući oko 43Mbps od svakog LiFi LED svjetlo.

Osim toga, brže povezivanje i prijenos podataka je zanimljiv za tvrtke. Integracija interneta stvari sa Li-Fijem može pružiti mnogo mogućnosti za trgovce i druge tvrtke. Na primjer, vlasnici trgovina mogu brzo i sigurno prenositi podatke na telefone više korisnika.

  • +5
Ovako je bilo na otvorenju konferencije WWDC 2018 Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Christoph Dernbach/DPA/PIXSELL

Poznati brand rasvjete Philips je također uložio u Li-Fi, i sada nudi punu i integriranu uslugu, uključujući LED proizvode s Li-Fijem.

Prije dvije godine tehnologija je testirana u Dubaiju, preko pružatelja telekomunikacijskih usluga Du i Zero1. Du tvrdi da je uspješno pružio internet, audio i video streaming putem Li-Fi veze.

Osim toga, izvješća sugeriraju da Apple može izgraditi buduće iPhone s Li-Fi sposobnostima. Korisnik sa Twittera tvrdi da u iOS 9.1 kodu postoje reference na Li-Fi napisane kao 'LiFiCapability', tvrdeći da Apple u budućnosti može integrirati Li-Fi s iPhoneom.

Tvrtka sa sjedištem u Charlottesvilleu – VLNComm, koju su osnovali Maite Brandt-Pearce i Mohammad Noshad u 2013. godini, dobila je podršku američkog Ministarstva energije i Nacionalne zaklade za znanost za rad s tehnologijom prijenosa podataka putem svjetla. Napravili su tri Li-Fi proizvoda: stolno svjetlo, USB stick i LED panel.

U novije vrijeme, Icade, francuska investicijska tvrtka za nekretnine, odlučila je koristiti Li-Fi kako bi svoje zaposlenike povezala s internetom, piše Tech World.