NEKAD TECH SREDIŠTE

Napaćeni ratom i bez resursa: Ova zemlja baca sve karte na tehnologiju

23.10.2023 u 21:01

Bionic
Reading

Samo dva tjedna nakon što je pobjegao iz svog doma s tek nešto odjeće i mobitelom u džepu, 23-godišnji Ashot Gabriel iz Armenije na tehnološkoj konferenciji promovirao je jednu od zadnjih stvari koje su mu ostale: svoj startup

Gabriel je jedan od više od 100.000 armenskih izbjeglica koji su bili protjerani iz Nagorno-Karabaha krajem rujna, kada su azerbajdžanske snage ponovno preuzele kontrolu nad odcijepljenom enklavom.

Uz svoja dva brata – koji su pobjegli u jednom automobilu sa svojim roditeljima te bakom i djedom 28. rujna – Gabriel sada pokušava započeti novi život iz privremenog smještaja u glavnom gradu Armenije, Erevanu. 'Izgubili smo svoju imovinu, ali izgubili smo i sebe. Počinjemo od nule', rekao je Gabriel za Independent.

Njegovom startupu za digitalni marketing, Brothers in Business (BIB), ponuđen je štand na konferenciji DigiTech Expo, a organizatori su se nadali da će tehnologija pomoći ponuditi rješenje za tu ratom napaćenu zemlju na raskrižju Europe i Azije.

Kao država bez izlaza na more i kojoj nedostaju prirodni resursi - oni koje ima neprijateljska susjedna zemlja - armenska tehnološka industrija u povoju smatra se načinom za postizanje suvereniteta i stabilnosti na duge staze, a istovremeno kratkoročno pomaže u humanitarnoj krizi.

Nekoć tech središte u regiji: 'Sve što imamo je talent'

Zemlja je nekoć bila tehnološko središte u regiji – jedno od prvih svjetskih računala izgrađeno je u Armeniji – ali velik dio talenta otišao je nakon raspada Sovjetskog Saveza početkom 1990-ih. Nova scena pojavila se kada su se emigranti vratili u zemlju nakon što su postigli uspjeh u Silicijskoj dolini, uspostavivši internetsku mrežu zemlje i pruživši temelj za nastanak startupa.

Sada se procjenjuje da u Armeniji postoji oko 300 startupa u pre-seed fazi te oko 100 startupa u početnoj fazi, u područjima od kvantnog računalstva do električnih bicikala.

'Imamo ovu viziju: tehnologija je krajnji smjer koji će pomoći Armeniji da uspije', kaže Narek Vardanyan, izvršni direktor Prelauncha, tvrtke koja djeluje kao platforma za pomoć lokalnim startupima da se etabliraju na tržištu.

'Nemamo izlaza na more, nemamo prirodnih resursa. Sve što imamo je talent. A naš jedini način na koji se možemo razvijati je tehnologija', kaže Vardanyan. 'Nemamo rezervni plan. Ne postoji plan B. Sve stavljamo na tehnologiju', ističe.

Najuspješniji startup u Armeniji do sada je Picsart, online uređivač fotografija koji je izrastao u jedinog jednoroga u zemlji – tvrtku čija je vrijednost procijenjena na više od milijardu dolara.

Picsart je među onima koji nude svoje resurse za pomoć izbjeglicama, ubrzavajući pokretanje obrazovnog programa koji će besplatno ponuditi njima i ratnim veteranima, obučavajući ih i prekvalificirajući; od strojnog učenja do grafičkog dizajna. Hayk Sahakyan, kreativni direktor u Picsartu, kaže da su imali 'velik broj' zainteresiranih ljudi, uključujući djecu.

  • +8
Prosvjedi u Armeniji Izvor: EPA / Autor: NAREK ALEKSANYAN

Rast industrije kroz obrazovanje: 'Armenija ima budućnost'

Ideja o izgradnji armenske tehnološke industrije pomoću obrazovanja cilj je i dvije privatno financirane inicijative koje nude besplatne tečajeve iz STEM predmeta za desetke tisuća mladih ljudi diljem zemlje. Prvi je TUMO, koji nudi besplatnu dodatnu edukaciju za djecu od 12 do 18 godina u kreativnim tehnologijama, od razvoja videoigara do glazbe.

Otkako je prvi TUMO centar otvoren u Erevanu 2011., deseci su niknuli diljem Armenije i ostatka svijeta, uključujući središta u Berlinu, Parizu i Los Angelesu. Jedan od šest središnjih centara i tri manja centra morali su biti napušteni zbog azerbajdžanske ofenzive u Nagorno-Karabahu prošlog mjeseca.

'Vanjske okolnosti nas doslovno mogu ubiti. No kad god me netko pita ima li Armenija budućnost, ona je ovdje', kaže Zara Budaghyan, voditeljica komunikacija u TUMO-u. 'Tehnologija ima potencijal osigurati stabilniju ekonomiju, ali i bolje živote. Izostala je međunarodna podrška. Moramo sve sami obnoviti. Slomljeni smo. Ali ovo nam daje nešto u što možemo vjerovati', dodala je.

  • +8
Tisuće Armenaca napustile Nagorno-Karabah Izvor: EPA / Autor: NAREK ALEKSANYAN

'Tehnologija će spasiti svijet'

Druga obrazovna inicijativa je mreža tehnoloških, znanstvenih i inženjerskih laboratorija postavljenih u ruralnim zajednicama te djeci od 10 do 18 godina nude besplatnu nastavu nakon škole. Osnovao ih je UATE – poslovno udruženje koje također vodi DigiTech Expo – no nekoliko laboratorija u Nagorno-Karabahu morali su zatvoriti u rujnu.

Izvršni direktor UATE-a Sargis Karapetyan, koji je odrastao u regiji, kaže da je oko 200 njegovih rođaka bilo među izbjeglicama. Karapetyan je razmatrao otkazivanje konferencije DigiTech, rekavši da još uvijek postoji duboko nepovjerenje prema Azerbajdžanu, od čije se invazije strahuje.

Na pitanje što je potaknulo odluku da ustraju na tehnološkoj konferenciji unatoč osobnoj tragediji i prijetnji daljnjeg kaosa, Karapetyan je odgovorio: 'Tehnologija će spasiti svijet.'