NEUTRALNOST INTERNETA

Najznačajniji zakon vezan uz Internet napisan je daleke 1934.

17.11.2014 u 10:43

Bionic
Reading

Dok je prošlog tjedna američki predsjednik Barack Obama izjavio kako želi da se na internet gleda kao na 'vitalno važnu javnu uslugu', iskoristio je argument vezan uz Communications Act iz 1934. godine. Taj službeni spis je, među ostalim, zaslužan i za stvaranje tijela Federal Communications Commission (FCC), a sada čini osnovu kojom bi se mogla osigurati neutralnost interneta

Istraživači i razni stručnjaci smatraju kako internet pružatelji usluga nikako ne bi smjeli kontrolirati, a u tom je suglasan i Obama - pristup internetu jednostavno mora ostati jednak i otvoren svima.

FCC je zadužen za nazdor komunikacija, kako onih 'preko žice' tako i bežičnih. Bilo daje riječ o radiju, telegrafu, telefonu ili bilo čem drugom, FCC sudjeluje u regulaciji, a sada bi se mogao pokazati ključnim za slobodu interneta. Službeni spis iz 1934. godine u svom drugom dijelu (Title II) pokriva nekoliko ključnih stvari koje se iznimno lako prenose i u moderno doba - tehnološke pristranosti i utvrđivanja da su komunikacijske tehnologije kao 'common carrier'. To znači da ih regulira FCC i da ne smije biti nikakve diskriminacije po pitanju dostupnosti onima koji žele biti potrošači.


Službenici i stručnjaci se zalažu za neutralnost interneta upravo na temelju Title II segmenta, no postoji i noviji službeni spis koji bi mogao igrati veliku ulogu. Riječ je o Telecommunications Act of 1996 iz doba predsjednika Clintona, a kojim je izričito spomenut internet kao takav.

U njemu stoji da su mediji kategorizirani na temelju sadržaja, a ne korištene tehnologije kao što je stajalo u Communications Act iz 1934. godine. U prijevodu to znači da bi pružatelji internetskih usluga bez problema mogli nastaviti (kao što i čine) regulirati promet ovisno o sadržaju - te usporavati pristup servisima poput Netflixa, YouTubea po želji - i ovisno o platežnoj moći klijenata i potrošača.

Upravo na ova dva dokumenta počiva sva borba, a pružatelji internetskih usluga bi vrlo rado ugrabili komad kolača i regulaciju, s mogućnosti posebne naplate za internetske servise po želji. Obama je, srećom, otvoreno izrazio podršku za Title II, a što će se naposljetku dogoditi tek treba vidjeti. FCC bi trebao samostalno donijeti odluku, osim u slučaju intervencije sudova ili Kongresa.