NEUTRALNOST INTERNETA

Evo kako Obama želi spasiti internet

10.11.2014 u 17:25

Bionic
Reading

Predsjednik SAD-a želi da se na internet gleda kao vitalno važnu javnu uslugu. To bi regulatornoj agenciji Federal Communications Committee (FCC) trebalo dati slobodne ruke za uvođenje jačih ograničenja i zaštitu neutralnosti interneta

'Došlo je vrijeme da FCC širokopojasnom pristupu internetu da istu važnost i obveze kakve imaju druge službe od vitalnog značaja', naveo je u izjavi Barack Obama, koji službeno podržava neutralnost interneta i smatra kako pružatelji internetskih usluga ne bi smjeli moći kontrolirati, odnosno 'birati pobjednike i gubitnike' u online tržištu.

Izjava dolazi nakon što je FCC u travnju objavio kako radi na novom setu pravila, koja bi pružateljima internetskih usluga (ISP) trebala omogućiti različit tretman web prometa. To bi, recimo, moglo značiti da bi si velike tvrtke mogle priuštiti brže internetske veze od nas običnih smrtnika. ISP-ovi bi pretplatnicima bili obvezni nuditi samo osnovnu razinu usluge.


Nasuprot toga, Obama smatra kako bi pristup trebao biti jednak i otvoren svima, što je srž ideje neutralnosti interneta. FCC je nezavisna agencija, no teško da može potpuno ignorirati stav predsjednika države.

Obama je predložio niz jednostavnih pravila koje bi FCC trebao implementirati:

Nema blokiranja
Ako netko zatraži pristup web odredištu ili usluzi s legalnim sadržajem, ISP ili telekom nema ga ili ju pravo blokirati.

Nema gušenja (throttling)
ISP-ovi i telekomi ne smiju namjerno usporavati ili ubrzavati pristup nekom sadržaju, temeljem tipa usluge ili drugih preferenci.

Povećana transparentnost
Poveznica između korisnika i ISP-ova - takozvana zadnja milja - nije jedino mjesto gdje neka web odredišta mogu dobiti poseban tretman. To treba biti regulirano na transparentan način.

Nema plaćanja za prednost
Niti jedna usluga ne smije biti u kategorijeg sporijeg pristupa zato što ne plaća naknadu, zato što bi to uništilo jednak pristup nužan za rast interneta.

Obama je uvjeren kako ova pravila, ako ih se pomno osmisli i primijeni, neće opteretiti ISP-ove, a sačuvat će otvorenost interneta.

Barrack Obama želi spasiti internet