OPAKO UMJETNIČKO DJELO

Najopasniji laptop na svijetu trenutno je na dražbi, može biti vaš za više od 1,2 milijuna dolara

27.05.2019 u 10:12

Bionic
Reading

Umjetnička djela često imaju bogatu i složenu povijest, ali rijetko su potencijalno izravno opasna za za one koji ih posjeduju. 'The Persistence Of Chaos' moguća je iznimka

Djelo internetskog umjetnika Gua O Donga obično je prijenosno računalo u koje su postavljeni primjerci šest najopasnijih zlonamjernih softvera na svijetu. S tim laptopom nećete imati problema dok ga ne povežete s internetom ili u njega ne utaknete USB stick.

U SEDAM KORAKA

Sumnjate kako su hakeri preuzeli vašu web kameru? Evo kako ćete provjeriti

Pogledaj galeriju

Umjetnik kaže kako je htio apstraktnim (ali ipak stvarnim) prijetnjama digitalnog svijeta dati čvrst, opipljiv oblik. Šest virusa kojima je namjerno zaražen Samsungov laptop NC10-14GB odabrao je prema razmjerama ekonomske štete koju su nanijeli (ukupno oko 95 milijardi američkih dolara).

Među njima su virus ILoveYou, koji je 2000. godine kružio svijetom kao privitak e-pošte i ucjenjivački softver WannaCry, koji je zaključavao računala u bolnicama i tvornicama diljem svijeta prije dvije godine.

Ucnjenjivački zlonamjerni softver i dalje predstavlja veliku prijetnju. Primjerice, tijekom prošlog mjeseca poharao je grad Baltimore u Sjedinjenim Državama, gdje je paralizirao lokalnu upravu i njene servise.

Rad The Persistence Of Chaos naručila je tvrtka za računalnu sigurnost DeepInstinct. Ponuđen je na dražbi, trenutna cijena mu je nešto više od 1,2 milijuna američkih dolara, piše Verge.