PREKIPJELO IM

Amnesty International tuži Izraelce zbog špijuniranja putem WhatsAppa

20.05.2019 u 14:15

Bionic
Reading

Organizacija Amnesty International podnijela je tužbu u Izraelu protiv tvrtke za koju sumnja kako je špijunirala njihove zaposlenike

U tužbi protiv tvrtke NSO Group koju je Amnesty International podnijela u Izraelu zbog sumnje u špijuniranje njihovih djelatnika ta je organizacija od izraelske vlade zatražila da se toj tvrtci za kibernetičko prikupljanje i analizu podataka povuče dozvloa za izvoz.

Kao što smo već pisali, iz aplikacije WhatsApp (u vlasništvu Facebooka) stiglo je prošli tjedan upozorenje kako je zbog sigurnosnog propusta moguće koristiti ju za špijuniranje korisnika pomoću samo jednog poziva te kako je moguće da su ciljevi napada bile skupine boraca za ljudska prava.

TEHNO SAVJETI

Sumnjate kako vam netko krade Wi-Fi? Evo kako ćete provjeriti i riješiti se uljeza

Pogledaj galeriju

Alat koji je pritom korišten - sofisticirani špijunski softver Pegasus - razvili su u tvrtci NOS. U tužbi Amnesty Internationala navedeno je kako osoblje te organizacije već dulje ima razloga strahovati kako su metom napada pomoću tog softvera te kako su pod nadzorom.

Britanski ulagač i filantrop Stephen Peel, čija tvrtka Novalpina drži većinski upravljački udio u NSO-u, supotpisao je pismo upućeno Amnestyju u kojem je navedeno kako će 'učiniti sve što je potrebno kako bi njihova tehnologija bila upotrijebljena u pravu svrhu, prevenciju nanošenja štete temeljnim ljudskim pravima terorizmom i ozbiljnim zločinima, a ne zlorabljena kako bi podrivala druga temeljna ljudska prava'.

U toj tvrtci ustraju u tvrdnji kako svoju tehnologiju prodaju samo organima reda i obavještajnim agencijama koje ciljaju legitimne mete poput terorista i kriminalaca.

U Amnestyju se s time ne slažu. Ističu kako su u NSO u više navrata pokazali kako namjeravaju izbjeći odgovornost za načine na koje se njihov softver koristi. Ocijenili su kako jedino intervencija vlasti može tome stati na kraj. U NSO-u nisu komentirali pojedine napade, ali su nakon upada u WhatsApp obznanili kako će istražiti sve 'vjerodostojne navode o zlorabi' svoje tehnologije, piše Daily Mail.