SLOBODA GOVORA NA DJELU

Twitter usporava poveznice svih stranica s kojima se Musk odlučio posvađati

16.08.2023 u 09:49

Bionic
Reading

Izgleda da vlasnik bivšeg Twittera, sada X-a, još jednom kreće u osvećivanje stranicama koje vode njegovi 'neprijatelji'

Prilično je izgledno da Elon Musk još jednom kreće u osvećivanje internetskim stranicama koje vode njegovi 'neprijatelji'. Stranica donedavno poznata kao Twitter usporava pristup svim poveznicama New York Timesa, Mastodona, Blueskyja, Threadsa i Substacka.

Klikom na bilo koju poveznicu tih domena objavljenu na X-u odgađa i usporava učitavanje tim stranicama u odnosu na bilo koji internetski preglednik. Ostale se poveznice učitavju normalnom brzinom, dok pristup 'nepoželjnima' čeka oko pet sekundi, izvještava Washington Post.

Ove mjere povezuju se isključivo sa određenim internetskim odredištima visokog profila koji su u prošlosti kritizirali Elona Muska te koje je bogataš na nekoliko navrata javno napadao i optuživao. Usporavanje je, prema izvoru Hacker Newsa, počelo 4. kolovoza te je do sad bilo 'konzistentno i očito namjerno'. Riječ je o istom datumu kad je u Musk časopis prozvao 'opravdavateljima rasnog genocida' nakon izvješća o Južnoj Africi.

Trenutno, doduše, nije do kraja jasno postoji li ikakav razlog za spore poveznice osim Muskove osobne osvete. Usporavaje je samo vezano uz stranice s kojima se Musk do sad svađao - do sad je blokirao poveznice na Substack, Mastodon, Threads i druge konkurente. Također je javno napao New York Times povukavši provjereni status publikacije kratko nakon dolaska novog Twitter Bluea (sad poznatijeg pod imenom X Premium). Vlasnik X-a trenutno se svađa sa Metinim direktorom Markom Zuckerbergom zato jer je Zuck nedavno izbacio konkurenta pod imenom Threads.

Glasnogovornik New York Timesa navodi da je publikacija svjesna izvješća o usporavanju te da je sama došla do sličnih zaključaka. 'Nismo dobili nikakvo objašnjenje od platforme zašto su nam to napravili' kaže glasnogovornik. 'Premda ne znamo logiku iza apliciranja ovog usporavanja, brine nas targetirani pritisak koji X vrši na medijske kuće zbog nejasnih razloga'.

Osnivači Substacka Chris Best, Hamish McKenzie i Jairaj Sethi također su kritizirali Muskov potez. 'Substack je kreiran kao direktan odgovor ovakvoj vrsti ponašanja' piše u izjavi. 'Autori ne mogu stvoriti održive biznise ako njihova veza sa publikom zavisi o nepouzdanim platformama koje su pokazale da su sprene mijenjati pravila kako bi naštetile ljudima koji ih koriste. Dok se nadamo da će Twitter promijeniti odluku prema kojoj je instituirao usporavanje poveznica Substacka, naš je fokus i dalje na Substackovom razvoju'.

Engadget navodi da X, kao već u nekoliko slučajeva, nije odgovorio na zahtjev za komentare. Kompanija je, podsjećamo, prestala odgovarati na upite medija otkad je Musk dao otkaz svom osoblju odjela za komunikaciju.