zdravstvena pismenost

Muku mučite s medicinskom dokumentacijom? Domaća aplikacija drži sve na jednom mjestu, a korisna je i – starijima

27.10.2022 u 08:48

Bionic
Reading

Ključni trendovi kao što su trend starenja stanovništva i porast oboljelih od kroničnih nezaraznih bolesti, a s druge strane tehnološki napredak te porast broja medicinskih aplikacija u svijetu bili su misao vodilja Maje Bogović kad je sa svojim timom 2020. kreirala Meddox, inovativnu mobilnu aplikaciju koja omogućava korisnicima da čuvaju svoju medicinsku dokumentaciju na jednom mjestu i u digitalnom obliku

Primijetivši da ljudi u digitaliziranom svijetu postaju sve angažiraniji u upravljanju svojim zdravljem, Maja Bogović je shvatila da im treba jednostavan pristup informacijama. Stoga se tim koji stoji iza Meddoxa od početka vodio idejom da aplikacija bude što jednostavnija za korištenje kako bi je i stariji korisnici mogli upotrebljavati. Naime, prema demografskim podacima, čak 20 posto njenih korisnika starije je od 60 godina.

Lansirali su aplikaciju u lipnju 2021., a samo u prvih mjesec dana privukla je 1000 aktivnih korisnika. U projekt je uključeno niz stručnjaka, od liječnika i farmaceuta do medicinskih biokemičara te IT stručnjaka – developera, u razvoju zahtjevnog i jedinstvenog softverskog algoritma.

'Da bismo zaštitili svoje zdravlje, ključno je preventivno djelovati, a za to je nužno najprije razumjeti osnovne zdravstvene informacije, što ulazi u područje zdravstvene pismenosti koju potičemo. Meddox potiče pacijente na odgovornije i informiranije donošenje odluka o vlastitom zdravlju boljim razumijevanjem zdravstvenih informacija. Uvid u vlastitu zdravstvenu dokumentaciju omogućava da aktivno pratimo svoje zdravlje i djelujemo preventivno', pojašnjava nam Maja Bogović, inače doktorandica na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu u polju poslovnog upravljanja, sa 17 godina iskustva na upravljačkim pozicijama u domaćim i internacionalnim tvrtkama. Pokrenula je 2017. svoj prvi poduzetnički projekt, a 2020. godine Meddox. Tada joj se na poziciji direktorice pridružila Vesna Babić, i to nakon 18-godišnje karijere u farmaceutskoj industriji na pozicijama marketinškog upravljanja. Najponosnije su, kažu, na to što je Meddox u potpunosti hrvatski proizvod.

  • +7
Meddox, Vesna Babić i Maja Bogović Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Brojne prednosti aplikacije

  • Meddox omogućava korisnicima da čuvaju svoju medicinsku dokumentaciju na jednom mjestu. To mogu učiniti bilo da slikaju tiskane nalaze koje posjeduju, bilo da učitaju nalaze iz e-maila ili datoteke mobitela. Aplikacija će pomoću posebno razvijenog algoritma učiniti nalaze lako dostupnima i jednostavnima za pretraživanje po ključnim pojmovima. Nalazi su tako korisniku uvijek dostupni te ih je moguće podijeliti s liječnikom ili drugim osobama po odabiru korisnika. Uz Meddox, korisnik svoju povijest bolesti uvijek ima uz sebe kada mu zatreba i ne mora strahovati od gubitka zdravstvene dokumentacije bilo da je na putu, bilo da dolazi na pregled na kojem je prvo pitanje liječnika: 'Imate li prethodne nalaze?'
  • Također, Meddox ima mogućnost usporedbe vrijednosti laboratorijskih nalaza kako bi korisnici na vrijeme mogli uočiti snižene ili pak povišene vrijednosti uz objašnjenje značenja svakog pojedinog laboratorijskog parametra. Korisnicima su u aplikaciji dostupni i rječnici za 12 najčešćih nezaraznih bolesti kako bi mogli bolje razumjeti svoju bolest, čime Meddox nastoji dodatno poticati zdravstvenu pismenost svojih korisnika. Rječnike je izradila internacionalna farmaceutska tvrtka koja je prepoznala vrijednost aplikacije upravo u osnaživanju pacijenata da preventivno djeluju na svoje zdravlje. Rječnici su nastali u suradnji s najeminentnijim hrvatskim stručnjacima iz područja ovih bolesti.

Trenutno Meddox ima 10.000 aktivnih korisnika, a plan je da se do kraja godine taj broj gotovo udvostruči. Nedavno su Bogović, Babić i njihov tim realizirali prvu investiciju kao startup, i to s domaćim investitorima iz sektora pružanja zdravstvenih usluga. To im je omogućilo dodatni razvoj aplikacije, ali i marketinški budžet za promociju u javnosti.

'Do prvih 10.000 korisnika došli smo organski, s minimalnim ulaganjima. Naši korisnici su podjednako muškarci i žene, što nas je ugodno iznenadilo, jer je uvriježeno mišljenje da žene više vode brigu o svom zdravlju. To su većinom korisnici koji su kronični bolesnici, dakle generiraju određeni broj zdravstvenih pregleda godišnje, pa samim time i dokumentacije. Našu komunikaciju usmjeravamo i na mlađe korisnike kako bismo ih osvještavali o važnosti prevencije i poticali zdravstvenu pismenost', rekle su naše sugovornice.

Uskoro će ponuditi i mogućnost da ih Meddox podsjeti na redovno uzimanje lijeka, ali i na zdravstvene preglede kako ih ne bi propustili. 'Tako će Meddox biti all-round medicinska aplikacija koja zaokružuje brigu o zdravlju na jednom mjestu', ističe Babić.

Budući da se radi o izuzetno osjetljivoj kategoriji podataka, prilikom razvoja vodili su se standardima sigurnosti poput bankovnih, pa su tako podaci zaštićeni PIN-om i enkripcijom.

'Iako smo startup kompanija, načela upravljanja procesima u poslovanju postavili smo korporativno zbog našeg bogatog prethodnog poslovnog iskustva te koristimo sve raspoložive alate u kategoriji zaštite podataka, kao što su sigurnosne procjene, ovlaštene revizije GDPR-a i certifikat ISO/IEC 27000', navodi Babić.

'Meddox je osmišljen tako da je prilagodljiv za bilo koje tržište. Kako bismo se mogli širiti, želimo završiti proizvod na domicilnom tržištu te smo fokusirani na razvoj novih modula, unaprjeđenje proizvoda i rast broja korisnika. U pripremi su dva nova jezična područja. Radimo na pripremama za slovensko tržište te njemačko govorno područje', najavljuju Bogović i Babić.