TEHNO SAVJETI

Muči vas manjak prostora na računalu? Ovako ćete obrisati sve duplikate

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 14.05.2018 10:32
  • Objavljeno 14.05.2018 u 09:52
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Vaše stolno računalo s operativnim sustavom Windows s vremenom će nakupiti nemali broj suvišnih datoteka, među kojima priličan broj duplikata. Ovako ih se možete riješiti

Za početak, trebate alat pomoću kojeg ćete ukloniti duplikate. Na raspolaganju ih imate više, mi predlažemo besplatnu inačicu alata CCleaner. Preumite ga sa službene stranice i instalirajte na računalo.

Po završetku instalacije kliknite na kućicu Run CCleaner. S lijeve strane ćete vidjeti više kategorija (Cleaner, Registry, Tools, Options i Upgrade). Kliknite na Tools i zatim odaberite Duplicate finder.

TEHNO SAVJETI

Računalo je usporeno? Evo pet besplatnih programa koji mogu pomoći

Pogledaj galeriju
6

U glavnom dijelu panela vidjet ćete razne kućice koje možete označiti ili odznačiti kako biste prilagodili pretragu i čišćenje svojim potrebama i željama.

Duplikate možete tražiti po imenu, datumu, veličini i sadržaju. Imajte pritom na umu kako CCleaner ne provjerava sadržaj datoteka.

Ako imate dvije datoteke u različitim mapama istog naziva i različitih podataka (recimo, fotografiju ili dokument u Wordu) jednu od njih će obrisati bez obzira što nije doista o duplikacija. Stoga je bolje koristiti veličinu (Size) kao kriterij za pretragu nego naziv (Name).

Za slučaj da sumnjate kako imate dvije datoteke istog naziva i veličine, ali različitog sadržaja, označite i kućicu Content. Svakako označite System files i Hidden files kako ne biste slučajno obrisali datoteke važne za normalno funkcioniranje vašeg računala.

  • +1

Najzanimljiviji laptopi koje danas možete kupiti

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dell

Također možete odrediti i koje će sve diskove CCleaner pregledati u potrazi za duplikatima. Nemojte ga koristiti na onima gdje držite sigurnosne kopije (backup) važnih podataka. Preporučamo i da napravite kopije važnih podataka prije no što se upustite u brisanje.

Nakon što ste sve to obavili kliknite na dugme Search pri dnu panela. Aplikacija će skenirati diskove koje ste odredili i prikazati sve duplikate koje pronađe. Morat ćete ručno značiti one koje želite obrisati. Kad to obavite, kliknite dugme Delete Selected, piše Tech Advisor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!