SAVJETI

Google automatski sprema sve vaše fotografije? Ovako ga možete zaustaviti

10.05.2018 u 13:13

Bionic
Reading

Popularni Googleov servis mnogim je obožavateljima fotografije pružio odušak učinivši njihove albume fotografija praktički beskonačnima. No što je s fotografijama koje zbilja ne želite podijeliti - pogotovo s Googleom?

Na internetu postoji hrpa usluga koje vam mogu pomoći rasateretiti smartfon. Ako imate iPhone, tu je ugrađeni iCloud, kao i svima dostupnio Google, Microsoft, Dropbox i ostatak ekipe. Konkretno, Google Photos ima vrlo velik broj prednosti - radi se, uostalom, o super aplikaciji za dovođenje kolekcije fotografija u red, no kao i kod svega na internetu, tu postoji i jedan problem.

Premda automatsko spremanje snimljenih fotografija na servere zbilja pomaže ako korisnik ima malo prostora na uređaju, što se desi ako osoba snimi fotografiju koju ne želi 'podijeliti' s Googleom? Na sreću, postoji rješenje i do njega se dolazi jednostavnim ulaskom u postavke.

Poigrajmo se postavkama

Sve što trebate napraviti je isključiti automatsko spremanje sigurnosnih kopija i sinkronizaciju, također poznate kao 'backup and sync'. Kako biste to učinili, prvo morate ući u Google Photos na vašem telefonu ili tabletu. Nakon toga tapnite na ikonu sa tri vodoravne crte i u izborniku izaberite zupčanik, odnosno Settings.

Redizajnirani Gmail Izvor: Screenshot / Autor: Google

Trebali biste vidjeti značajku 'Back up and sync' na samom vrhu popisa. Prvo tapnite na naslov i onda na prekidač kako biste onesposobili automatski upload.

TEHNO SAVJETI

Želite anonimno surfati? Evo kako to možete učiniti

Pogledaj galeriju

Smanjite veličinu slika

Ako želite uštediti na Google Driveu uvijek možete u istim postavkama promijeniti veličinu spremljene fotografije iz 'original' u 'high quality', čime idete Googleu niz ruku dajući im format koji više odgovara, dok za uzvrat dobijate beskonačni prostor za pohranu vaših omiljenih uspomena.