KRIPTOGEJMING

Mračna strana play-to-earn revolucije: Što ako NFT igra propadne?

05.05.2022 u 14:14

Bionic
Reading

Unosan svijet kriptovideoigara zvuči kao hobi iz snova u kojem se igrom zarađuje novac, no situacija je, kao i sve vezano uz kriptovalute, složenija nego što se čini

U jeku naglog rasta kripto i NFT industrije otvorile su se nove tržišne niše, uključujući NFT i kriptovideoigre play-to-earn (igraj da zaradiš). Premda ideja o zaradi i zabavi zvuči kao posao iz snova, ovakve igre donose nekolicinu rizika, uključujući potpuno gašenje naslova. Što se dogodi ako proizvođač napusti projekt? Ostaju li igrači bez novca ili postoji kakva-takva nada za bolji ishod? Prije nego što odgovorimo na to pitanje objasnit ćemo što su to NFT igre.

NFT igre u ljusci oraha

NFT igre (ili play-to-earn) uključuju korištenje NFT-a kao glavne valute unutar naslova. Dok velik broj onih tradicionalnih koristi valute koje su izmišljene i nemaju nikakvu vrijednost u pravom životu, NFT igre pružaju mogućnost zarade i prodaje NFT-a tijekom igranja. Također koriste svoje 'unikatne' tokene, piše Makeuseof. Igra Axie Infinity, primjerice, ima dvije vrste tokena pod imenom SLP (Smooth Love Potion) i AXS (Axie Infinity Token). SLP se zarađuje 'farmanjem' unutar svijeta Axie Infinityja dok se AXS zarađuje napredovanjem na listi najboljih igrača.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Axie Infinity

Svaki od likova unutar igre je, povrh svega ovoga, zaseban NFT sa specifičnim značajkama i cijenama, a može ga se kupiti ili prodati na tržnicama treće strane poput OpenSea. Također postoji vrlo velik rizik koji svaki igrač poduzima ako se odluči primiti NFT gejminga. Kao i kod svih drugih, postoji šansa da će neka NFT igra zatvoriti svoja vrata.

Nestabilnost je sveprisutna prijetnja

NFT industrija trenutno je u još u povojima. Proizvođači i igrači nastavljaju raditi greške, što znači da se jako velik broj NFT igara već nalazi pred zatvaranjem ili su čak bile ugašene prije izlaska. S obzirom na to da su NFT-i po prirodi kontroverzna tema, velik broj kompanija doživio je javno negodovanje nakon što su najavile izlazak NFT igara ili planirale dodati NFT u već postojeće igre. Primjerice, britanski proizvođač Team17 izazvao je veliku količinu kritika nakon objave NFT projekta MetaWorms s već popularnom serijom igara Worms.

Kao što ste vjerojatno pretpostavili, povratne su reakcije utjecale na gašenje projekta MetaWorms, a lako je moguće da će proći ponešto vremena prije nego što ih vidimo kako opet umaču prste u svijet decentralizacije. Premda gašenje projekata prije lansiranja može nanijeti novčanu štetu kompaniji, ono se ne obazire na potencijalne igrače ili kupce. Problem nastaje kad NFT igra već postoji i ima bazu igrača, a vlasnik odluči povući utikač - što je scenarij sličan onom koji je zadesio NFT igru Formule 1 u travnju 2022.

Službena F1 NFT igra je - ugašena

Kineski proizvođač igara Animoca Brands 2019. je lansirao F1 Delta Time. Naravno, bila je to utrka, a automobili su bili NFT-ovi. Uz kontinuiran rast popularnosti igre, počele su rasti cijene automobila. Primjerice, NFT automobil proizveden za 70. godišnjicu Formule 1 prodan je po vrtoglavoj cijeni za 265.000 dolara dok je drugi prodan za nevjerojatnih 288.000 dolara, premda se pretpostavlja da je cijenu potakla humanitarna nota - dio zarade išao je u borbu protiv australskih požara. U svakom slučaju, sigurno je zaključiti da su F1 Delta Time NFT-ovi postali luksuzna roba za koju su igrači bili spremni platiti jako puno novca.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Animoca Brands

Važno je, doduše, zapamtiti da igru nije razvila organizacija F1 te je drukčiji proizvod od prijenosa utrka. Animoca Brands morao je platiti licencu brenda F1, a sve licence imaju datum isteka. F1 licenca Animoca Brandsa dovela je do gašenja igre 16. ožujka 2022. Zatvaranje ovako voljene igre uvijek je loša vijest, no stvari su se u ovom slučaju zakomplicirale zbog investiranog novca koji je u trenu zatvaranja dosezao milijunske iznose. Zbog subjektivne vrijednosti NFT-a, koja ovisi o potražnji, gašenje F1 Delta Timea ostavilo je igrače u riskantnom položaju.

U trenutku gašenja F1 Delta Timea, svi njihovi NFT-ovi postali su bezvrijedni, što je igrače koji su investirali u igru ostavilo - bez novca. Animoca Brands znao je da ne može samo zatvoriti vrata i pobjeći. Morali su platiti igračima koji su najviše investirali u igru kako bi spriječili lavinu tužbi. Upravo su zato najavili da će 'osigurati da vlasnici F1 Delta Time NFT-ova prime nagradu za lojalnost i podršku'. Koja je to nagrada, pitate se?

Animoca Brands navela je nekoliko opcija koje uključuju zamjenske aute što se mogu koristiti u drugim igrama, mijenjanje NFT-ova za airdrop pristup ili 'propusnicu' i zamjenu vlasnika za ovlaštena sredstva kojima će se moći kupovati jer NFT proizvodi unutar Polygonovog ekosustava REVV. Također se vrlo jasno može vidjeti kako najprihvatljivija opcija plaćanja novčane kompenzacije za NFT nije bila ponuđena.

NFT videoigre zaista mogu biti unosne, no donose veliku količinu rizika.

Izvor: Društvene mreže

Svatko je čitao priče o običnim ljudima koji zbog NFT-a preko noći postanu milijarderi, a NFT igre taj proces čine interesantnim i interaktivnim. Tržište NFT-a, doduše, ne stoji na čvrstom tlu. Postoje brojni načini na koje možete ostati bez novca, što znači da se itekako isplati biti oprezan prije investiranja u bilo koju NFT igru (ili NFT, kad smo već kod toga).