najavio zuckerberg

NFT-ovi stižu na Instagram: Evo što trebate znati o tome

16.03.2022 u 09:10

Bionic
Reading

Šef kompanije donedavno poznate kao Facebook najavio je skorašnju integraciju kriptovaluta u popularnu aplikaciju za objavu videa i fotografija

U nedavnom razgovoru na SXSW-u, Mark Zuckerberg je najavio da će njegova kompanija uskoro uvesti NFT-ove u Instagram. Premda direktor Mete nije pružio baš previše detalja, karakterizirao je integraciju non-fungible tokena u aplikaciju za dijeljenje fotografija i videa kao nešto što bi trebalo doći uskoro - čim tim razradi nekoliko tehničkih izazova.

'Radimo na tome da uskoro uvedemo NFT-ove u Instagram' rekao je Zuckerberg u razgovoru sa Dymondom Johnom iz Shark Tanka. 'Ne mogu reći da će NFT-i doći danas, no mogu najaviti da će Instagram dozvoliti uvođenje NFT-ova i s vremenom dozvoliti njihov minting (objava tokena na blockchainu i omogućenje njegove prodaje) unutar aplikacije'.

Glavni čovjek Instagrama Adam Mosseri u prosincu je najavio da kompanija 'aktivno istražuje' NFT-ove s ciljem donošenja tehnologije široj publici. U jednom storyju je i objavio 'Mislim da je to interesantno područje za igru i pomoć kreatorima'. Planovi za uvođenje NFT-ova već su u tijeku. Instagram je prošlog ljeta održao 'tjedan za kreatore', specijalan virtualni samit kojeg je kompanija karakterizirala kao 'privatni događaj za kreatore NFT-a'.

Instagramov interes u NFT samo je dio Metine šire vizije unosnog međusobno povezanog virtualnog svijeta punog digitalnih dobara. 'Nadam se da će se oblačenje vašeg avatara u metaverzumu moći mintati kao NFT te da ćete ju moći nositi na različitim mjestima', rekao je Zuckerberg.

Dok kompanijini planovi za NFT nisu neko preveliko iznenađenje, integracija u Instagram mogla bi biti neugodno iznenađenje za kreatore koji baš ne vole cijeli koncept NFT-a, kao ni njihove besmislene i pohlepne korijene, piše TechCrunch.

Twitter je premijskim korisnicma dozvolio profilne slike koje koriste NFT-ove. Riječ je o integraciji koja ima kratkosežnije ambicije nego Meta. Uzmemo li u obzir opsjednutost Jacka Dorseyja s kriptovalutama, svijet NFT-a pronašao je 'prirodnije' okružje na Twitteru.

Također vrijedi uzeti u obzir Metinu vrlo sumnjivu povijest proizvoda plasiranih u kriptosvemir. Kompanija se suočava sa masivnim otporom centralnih banaka i regulatora te je već bila prisiljena reducirati planove za kriptovalutu prije nego što dosegnu potencijal koji je kompanija reklamirala tijekom dvosatne video najave centrirane oko promjene imena i pokušaja zarade na kriptovalutama.