ISTRAŽIVANJE

Možemo kriviti svemirske brodove za zagađenje - zaprijetili su ozonskom omotaču

19.10.2023 u 11:49

Bionic
Reading

Ubrzani rast industrije putovanja u svemir donio je povećanje udjela metala u česticama u stratosferi. Zasad nije izvjesno kakav učinak imaju, ali čini se kako se ozonskom omotaču ne piše dobro

Grupa znanstvenika koja proučava učinke isparavanja raketa i satelita u Zemljinoj atmosferi pronašla je dokaze o mogućim katastrofalnim učinicima tih isparavanja na okoliš.

Studija, objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, otkrila je kako oko 10 posto velikih (većih od 120 nanometara) čestica sumporne kiseline u stratosferi sadrži aluminij i druge elemente koji su u skladu sa sastavom legura koje se koriste u konstrukciji svemirskih letjelica, uključujući litij, bakar i olovo.

Ostalih 90 posto dolazi od meteorskog dima, čestica koje ostaju kada meteori ispare tijekom ulaska u atmosferu.

Očekuje se kako će s brzim porastom svemirske industrije udio tih prirodnih materijala drastično pasti.

Točnije, u istraživanju prognoziraju kako u sljedećih nekoliko desetljeća postotak stratosferskih čestica sumporne kiseline koje sadrže aluminij i druge metale iz satelita biti usporediv s otprilike 50 posto koje sada sadrže meteorske metale.

Zbog prirode atmosferske cirkulacije na tim visinama (koja počinje negdje između 6,4 i 19,3 kilometara iznad razine tla i proteže se do oko 50 km iznad Zemlje) malo je vjerojatno da će takve čestice imati učinak na površinski okoliš ili ljudsko zdravlje.

Ali, promjene u stratosferi mogle bi biti neugodnije.

Moguć negativni utjecaj na ozonski omotač

Jedna od glavnih značajki stratosfere je ozonski omotač koji štiti Zemlju i njezine stanovnike od štetnog ultraljubičastog zračenja. Ljudska aktivnost već mu je bila naštetila, što smo uspjeli zaustaviti.

Povećanje količine čestica sa svemirskih letjelica u obliku aerosola moglo bi imati nekoliko posljedica za naš planet.

Primjerice, mogli bi djelovati na nukleaciju leda i trihidrata dušične kiseline, koji se stvaraju u stratosferskim oblacima iznad Zemljinih polarnih područja gdje struje u mezosferi (sloj iznad stratosfere) imaju tendenciju taložiti i meteorske i aerosole sa svemirskih letjelica.

Led formiran u stratosferi ne mora nužno doći do tla i vjerojatnije je da će utjecati na polarne stratosferske oblake. Ti su oblaci uključeni u kemiju ozonske rupe.

Više aerosola moglo promijeniti sloj aerosola u stratosferi, na čije umjetno povećanje znanstvenici računaju kako bi blokirali više UV zraka u borbi protiv učinaka globalnog zatopljenja.

Materijali koji se ubrizgavaju prilikom ponovnog ulaska svemirske letjelice puno su manji od količina koje su znanstvenici razmatrali za namjerno ubrizgavanje. Zasad nije izvjesno kakav će učinak imati.

Veći udio više metala (u studiji je pronađeno 20 takvih materijala isparenih iz svemirskih letjelica) također bi mogao uzrokovati novu stratosfersku kemiju ili neobična optička svojstva.

Istraživanje nije identificiralo 'nikakve definitivne implikacije prisutnosti ovih metala u česticama sumporne kiseline u stratosferi'.

Ipak, znanstvenici upozoravaju kako su potrebna nova istraživanja - i to uskoro - kako se ne bismo kockali s mogućim negativnim utjecajem svemirskih letova na stratosferu, piše Register.