ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

Kako izgleda pomrčina Sunca s udaljenosti od 1,6 milijuna km? Pogledajte!

19.10.2023 u 08:38

Bionic
Reading

Zvjezdarnica smještena na Lagrangeovoj točki 1 uhvatila je sjenu koju na Zemlju baca Mjesec dok prolazi ispred Sunca tijekom pomrčine

Ljudi u dijelovima Sjedinjenih Država bili su prošle subote počašćeni spektakularnim prizorom prstenaste pomrčine Sunca, tijekom koje su se Zemlja, Mjesec i Sunce poravnali tako da stvaraju Mjesečevu sjenu i takozvani 'vatreni prsten'.

Američka svemirska agencija NASA podijelila je sliku istog nebeskog događaja, viđenog s udaljenosti od 1,6 milijuna kilometara.

Snimila ga je kamera EPIC (Earth Polichromatic Imaging Camera) na brodu DSCOVR (Deep Space Climate Observatory), satelitu kojim zajednički upravljaju NASA, NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) i Zračne snage SAD-a.

U orbitu ga je postavio SpaceX 2015. godine.

Zvjezdarnica se nalazi na Lagrangeovoj točki 1, gravitacijski stabilnom području između Zemlje i Sunca oko 1,6 milijuna km od našeg planeta.

Iako je primarna uloga DSCOVR-a praćenje solarnih vjetrova za vremenske prognoze u svemiru, on također šalje i slike Zemlje.

Na ovoj je jasno vidljivo područje iznad SAD-a zamračeno lunarnom sjenom, nastalo dok je naš najbliži susjed klizio između Zemlje i Sunca.

Kada se prstenasta pomrčina Sunca promatra sa Zemlje, Mjesec ne uspijeva u potpunosti zakloniti pogled na Sunce, dopuštajući ljudima sa zaštitnim naočalama ili posebnom opremom da vide rub naše najbliže zvijezde kako se pojavljuje oko vanjske strane Mjeseca, što se obično opisuje kao vatreni prsten.

To je kratkotrajan spektakl, čiji se vrhunac moglo vidjeti samo duž prilično uskog pojasa koji se protezao preko devet američkih saveznih država, od Oregona na sjeverozapadu pa sve do Teksasa.

Također je bio vidljiv iz dijelova Srednje i Južne Amerike, piše Digital Trends.