TEHNO SAVJETI

Može li vaš smartfon poslužiti kao PC? Može, pogledajte kako

02.08.2020 u 12:17

Bionic
Reading

Pametni telefoni već su dulje vrijeme osobna računala koja stanu u džep. Iskoristite to u situacijama u kojima treba žurno riješiti neki problem na poslu

Ostavili ste prijenosno računalo kod kuće u trenutku kad je iskrsnuo posao koji treba žurno obaviti? Ili vas je takva situacija zatekla dok ste na putu, a računalo vam nije pri ruci?

Bez obzira na to zašto biste zamijenili računalo pametnim telefonom, evo nekoliko prijedloga i savjeta kako to možete učiniti.

I ne, ne morate se mučiti s tablicama u Excelu na razmjeno malom zaslonu smartfona. Povežite ga s najbližim televizorom kojem imate pristup, spojite na njega tipkovnicu i računalni miš, pa obavite posao kao što biste to učinili u uredu.

Evo što ćete trebati:

  • tipkovnicu i računalni miš s podrškom za bluetooth (alternativno, može USB tipkovnica i miš s kabelom USB-OTG)
  • zaslon s podrškom za bežični HDMI ili zrcaljenje zaslona.

Možete upotrijebiti i dock s podrškom za HDMI, USB, pa čak i Ethernet (recimo, Pluggable USB C Mini Laptop Docking Station).

Samsung DeX

Ako imate Samsungov Galaxy S8/8+, Note 8 ili noviji, na raspolaganju vam je sučelje za desktop DeX. Aktivirate ga na pločici za obavijesti.

Dovoljno je povezati smartfon sa zaslonom koji podržava bežični HDMI i nalazi se u blizini, spojiti druge uređaje i početi raditi. Dobit ćete pristup uobičajenim aplikacijama za produktivnost namijenjenim operativnom sustavu Android.

Ubuntu Touch

Ubuntu Touch je operativni sustav za pametne telefone koji se temelji na operativnom sustavu Linux. Možete ga pokrenuti na ovim uređajima: Fairphone 2,LG Nexus 5 (2013), OnePlus One...

Njegova ključna značajka je sustav Convergence. Kao Samsungov DeX, to je okruženje za desktop koje se aktivira nakon što se uređaj poveže s vanjskim zaslonom putem bežičnog HDMI-ja. Dolazi predinstaliran s raznim alatima, među kojima je i set aplikacija Libre Office.

Maru OS

Maru OS je ogranak Androida zasad dostupan tek za nekoliko modela smartfona - Nexus 5 (2013.) i Nexus 5X (2015.) - a moguće je doći i do beta izdanja za Nexus 6P i Google Pixel. Riječ je o punom operativnom sustavu koji mora biti instaliran umjesto Androida ili paralelno uz njega.

Sentio Desktop

Prethodno poznato pod nazivom Andromium OS, ovo rješenje također nudi prikaz desktop okruženja na Androidu. U paru s njim možete koristiti Superbook, kombinaciju laptopa i docka koja koristi vaš smartfon kao mozak.

Leena Desktop UI

Leena Desktop UI nije puni operativni sustav, već obični launcher s aplikacijom za upravljanje datotekama, web preglednikom, video playerom, PDF preglednikom... Podržava povezivanje putem docka, zrcaljenje zaslona i casting, kao i korištenje aplikacija za Android u prozorima za desktop.

Chromecast

Vjerojatno najjednostavnija opcija u ovom pregledu podrazumijeva stavljanje Chromecasta u pogon. Osim Chromecasta, trebat ćete tipkovnicu i miš s podrškom za USB-C ili Bluetooth.

Dovoljno je učitati dokument na kojem želite raditi, povezati tipkovnicu i podijeliti zaslon putem Chromecasta.

Stari Windows Phone

Ako pri ruci imate neki od modela s operativnim sustavima Windows 10 Mobile ili Windows Phone te značajkom Continuum (to su HP Elite 3, Lumia 950 i Lumia 950 XL), moći ćete upogoniti Windows desktop i pritom koristiti instalirane aplikacije. Na njih možete spojiti tipkovnicu i računalni miš s podrškom za bluetooth ili koristiti tipkovnicu na samom uređaju.