ZVUČI LI VAM POZNATO?

Ovo je pet najčešćih razloga zbog kojih Windowsi 10 odbijaju poslušnost

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 20.07.2020 16:12
  • Objavljeno 20.07.2020 u 16:12
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Andriy Popov / Panthermedia

Pobrojali smo točno pet najčešćih grešaka koje svako korištenje Microsoftovog operativnog sustava pretvaraju u noćnu moru

Koliko vam se puta računalo s Windowsima potpuno smrznulo ili nasumično ponovno pokrenulo? Problemi s PC računalom koji rezultiraju ovim simptomima svaki radni dan mogu odužiti u nedogled. Pobrojali smo pet najčešćih uzročnika i sakupili savjete kako ih se riješiti.

Manjak resursa

Jedan od razloga zašto PC s Windowsima odjednom 'staje' je manjak resursa koji omogućavaju neprestani rad, a to su RAM (memorija) i procesor, odnosno CPU. Vaše računalo sve programe pohranjuje u RAM, a ako mu ponestane RAM-a, počet će pisati po vašem disku. Da biste riješili taj problem, promijenite postavke virtualne memorije unutar kontrolne ploče Windowsa 10. Brzinu rada uz manjak RAM-a može malo ubrzati korištenje SSD-a, no ono i dalje osjetno usprava rad sa računalom.

Da biste riješili ovaj problem, otvorite Task Manager sa Ctrl+Shift+Esc, prebacite se na karticu Processes i poredajte stupad Memory kako biste otkrili koji program troši najviše memorije. Ako želite 'osloboditi' više resursa, zatvorite program koji uzima najviše memorije, odnosno koji se nalazi na samom vrhu liste.

Slična priča je i sa korištenjem CPU-a. Teške operacije poput enkodiranja videa u HD-u jako troše procesor. Sustav bi tijekom obrade podataka mogao doslovno stati dok procesor pokušava obraditi hrpu podataka. Gašenjem programa koji troše CPU mogi biste olakšati rad i ubrzati proces obrade.

Nekompatibilnost hardvera

Ako neka komponenta unutar vašeg računala nije potpuno kompatibilna s vašom verzijom Windowsa, moguće je da će stvoriti probleme sa stabilnošću sustava. Hardverski problemi u pravilu rezultiraju u rušenju Windowsa ako OS nema niti jednu drugu dostupnu opciju, no češće će stvoriti tipični simptom smrznutog ekrana.

Kad vam se sljedeći put desi ovaj problem, razmislite o nedavnim instalacijama hardvera - jeste li donijeli novi pisač, tipkovnicu ili USB disk koji bi mogli uzrokovati problem. Također, ako imate neki super stari komad hardvera, moguće je da za njega uopće ne postoji podrška, što znači da ga morate zamijeiniti novim.

Uz pomoć moda za kompatibilnost i nekoliko podešavanja, moguće je osposobiti stari hardver u bilo kojoj verziji Windowsa, no obično i ti pokušaji završe neslavno.

Driveri

Čak i ako neka komponenta u vašem PC-ju ne uzrokuje kvar koji smrzne sustav, moguće je da iza havarije stoji loš driver. Driveri su, podsjetimo, jednostavni softver koji sustavu omogućava rad sa određenim hardverom, objašnjava Makeuseof.

Ako je riječ o nekom osnovnom hardveru poput tipkovnice ili miša, vjerojano ćete preživjeti i sa običnim driverom kojeg nudi Microsoft. Ako želite koristiti sve značajke hardvera, uvijek ćete trebati zasebni driver. Problemi mogu nastati ako imate stare drivere koji nisu kompatibilni s vašom verzijom Windowsa.

Načelno pravilo s driverima je da ih ne dirate ako sve na vašem računalu radi kako spada. Ako nešto ne radi, drivere preuzimajte isključivo sa službenih stranica i vodite računa o točnom modelu koji koristite. Instalacija pogrešnog drivera može uzrokovati greške pri radu sustava.

Problemi s registryjem

Registry je baza podataka u koju Windows pohranjuje detaljne informacije o sustavu i konfiguraciji. Kad instalirate ili izbrišete softver, promijenite postavku ili sami uredie Registry, Windows će to zapamtiti.

Registry u većini slučajeva radi bez korisničke intervencije, što znači da ako želite ispravno računalo morate izbjegavati 'čistače Registryja' koji su u većini slučajeva beskorisni, a u nekoliko vrlo opasni. Ako je vaš Registry toliko oštećen da uzrokuje rušenje Windowsa, jedino što zbilja možete napraviti je ponovno instalirati operativni sustav. Do ove točke ne biste nikad trebali doći osim ako ste sami uređivali Registry, koristili 'čistače' ili negdje pokupili virus.

Malware

Malware, zajedničko ime za sve viruse, spyware, crve i ostale računalne infekcije, objedinjuje zlokobni softver koji želi nanijeti štetu vašem sustavu. Bilo da se radi o adwareu koji u preglednik trpa svoje reklame ili rootkitovima koji vaše računalo koriste za dodatne resurse, malware ima jednu zajedničku osobinu - preuzimanje kontrole nad vašim računalom.

Jednostavno rješenje za ovaj problem je pokretanje besplatne verzije Malwarebytesovog antivirusa ako želite provjeriti je li vaše računalo inficirano. U budućnosti, također, vodite računa da se takvo što više ne ponovi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!