TIJELO 2.0

Moderne tehnologije u službi medicine

02.04.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Zamislite da vas obiteljski doktor nazove nekoliko sati prije nego doživite moždani udar, da vas obavijesti da upravo padate u šećernu komu ili čisto da vas obavijesti da vam se upravo u tijelu odvija nekakav hormonski poremećaj koji može znatno naškoditi vašem zdravlju? Ovakvi scenariji više nisu daleka budućnost

Postojeći napredak u biomedicini, tehnologiji u globalu i bežičnim komunikacijama te spoj istih već neko vrijeme omogućuje da nam tijelo i sve njegove funkcije budu pod 24-satnim nadzorom liječnika. Nažalost, kao što je to praksa s mnogim medicinskim inovacijama, proći će godine dok se spoj ranije spomenutih ne provede u praksu.

Ipak, na tržištu već postoji nekoliko kompanija koje nude ovakva rješenja. Donosimo vam mali pregled nekih od njih.

Proteus Biomedical – vodeći igrač u ovom dijelu industrije

Ovaj proizvođač ponudio je prilično zanimljivo rješenje praćenja ljudskog zdravlja. Pod nazivom Raisin krije se minijaturni senzor koji pacijent proguta, a koji zatim informacije kao što su utjecaj određenog lijeka na ljudsko tijelo, količina doze te fiziološke otkucaje srca, broj udisaja i slične šalje na pripadajući prijemnik. Prijemnik je pak smješten kao flaster na koži ili kao čip ugrađen pod kožom, a koji sakupljene informacije bežičnom vezom šalje obiteljskom doktoru.

Proteus sistem trenutno je u fazi kliničkog ispitivanja.

Toumaz – 24-satni nadzor ljudskog tijela

Tvrtka Toumaz nudi sistem nazvan Sensium. Isti je uobličen u uređaj koji osoba nosi cijelo vrijeme na sebi, a koji bilježi podatke poput aktivnosti srca, temperature, visine šećera i kisika u krvi te brojne slične. Sve sakupljeno šalje se bežičnom vezom na pripadajući online servis koji vlasnicima ovog uređaja periodički isporučuje razne izvještaje o njihovom zdravlju.

Cardionet cilja u srce problema

Tvrtka Cardionet izradila je sistem čija je pažnja usmjerena izravno na rad srca osobe koja je opremljena ovim uređajem. Pacijent osim samog uređaja nosi i tri kabla sa senzorima, smještenim u području srca, a preko kojih se sakupljaju svi podaci o radu najvažnijeg mišića u tijelu.

Svi podaci bilježe se u stvarnom vremenu, a istovremeno se mobilnom bežičnom mrežom šalju u pripadajuću ordinaciju.

Sada nam se tehnologije triju spomenutih kompanija čine kao znanstvena fantastika, no već za nekoliko godina sasvim sigurno ćemo se čuditi kako smo bez ovih dodataka uopće mogli živjeti.

Naš glas i palac gore dajemo ovom već ponegdje implementiranom konceptu prikladno nazvanom Tijelo 2.0.