TEHNO SAVJETI

Mobitel ne biste trebali puniti preko noći, stručnjak objasnio zašto

17.10.2023 u 06:43

Bionic
Reading

Ako želite produžiti životni vijek baterije svog mobitela, ne biste ga smjeli puniti preko noći, tvrde stručnjaci. Punjenje telefona preko noći nepotrebno je i ubrzava starenje baterije

Ritesh Chugh, izvanredni profesor informacijske i komunikacijske tehnologije na Sveučilištu CQ u Australiji, objasnio je u intervjuu za The Conversation da većini pametnih telefona nove generacije treba između 30 minuta i dva sata da se napune do kraja.

'U slučaju punjenja preko noći to bi značilo punjenje baterije četiri puta dulje nego što je potrebno jer ostaje uključena šest do osam sati. To bi također kemijski oštetilo litij-ionsku bateriju koja je ugrađena u svaki moderni mobilni telefon', kaže Chugh.

Treba izbjegavati potpune cikluse punjenja (od 0 posto do 100 posto) kako biste maksimizirali životni vijek baterije, piše ScienceAlert.

Postoji još jedan problem - aplikacije koje i noću opterećuju bateriju. Kao rezultat toga, baterija se opetovano prazni na 99 posto, a zatim se ponovno puni. 'Ovakvo punjenje može s vremenom istrošiti bateriju. Zato mnogi proizvođači imaju značajke za reguliranje ove funkcije', objasnio je Chugh.

Takozvano 'kapljično punjenje' može s vremenom trošiti bateriju. Zato neki proizvođači, poput Samsunga i Applea, integriraju mjere za sprječavanje prekomjernog punjenja; punjenje znatno usporava od 80 do 85 posto.

Jednako je štetno ako pustite bateriju da radi potpuno praznu jer je i to opterećuje. Umjesto potpunog punjenja, preporučuje se napuniti bateriju do 80 posto i ne dopustiti joj da padne ispod 20 posto.

Još jedan problem za bateriju mobitela je onečišćenje priključka za punjenje. 'Mrvice i prašina neprijatelji su vaših mobilnih uređaja i trajanja baterije', rekao je profesor Chugh. Prašina se skuplja u priključcima za punjenje telefona i uzrokuje pregrijavanje uređaja ili prestanak punjenja. Zato spoj treba ili zaštititi ili barem redovito čistiti.

Savjeti za produljenje životnog vijeka baterije

1. Instalirajte najnovije softverske nadogradnje kako biste održavali telefon ažuriranim s poboljšanjima.

2. Koristite originalne ili certificirane punjače, jer isporuka energije u punjačima s neovlaštenog tržišta može biti različita i možda neće zadovoljiti potrebne sigurnosne standarde.

3. Izbjegavajte izlaganje telefona visokim temperaturama

4. Ograničite punjenje na 80 posto kapaciteta i ne dopustite da padne ispod 20 posto.

5. Nemojte ostavljati telefon da se puni produženo vrijeme, kao što je noću, i odspojite ga iz izvora napajanja ako baterija dosegne 100 posto.

6. Držite telefon na dobro prozračenom mjestu dok se puni i izbjegavajte stavljanje telefona ili punjača ispod pokrivača, jastuka ili tijela dok je povezan s izvorom napajanja.

7. Pratite stanje baterije i njezinu upotrebu kako biste prepoznali neobične trendove, kao što su iznimno dugo trajanje punjenja ili brzo pražnjenje.

8. Ako primijetite da se telefon pretjerano zagrijava ili ima ispupčenu ili natečenu stražnju stranu, odvedite ga u ovlašteni servisni centar na pregled i popravak.