MODERNIZACIJA

Mercedesova A klasa uskoro će dobiti dodatke iz luksuznijih modela

02.08.2016 u 08:29

Bionic
Reading

Mercedesova A-klasa možda sad već ima koju godinu, no nedavno je prošla kuru zatezanja bora i još uvijek se drži izvrsno. Ipak, u Mercedesu planiraju značajno osvježenje modela za 2018. godinu, a u sklopu kojeg će se u A-klasi naći modernizacija dostupna inače tek u C-klasi ili čak E-klasi

U Mercedesu itekako imaju spreman plan za zadržavanje ovog popularnog modela vozila (i njegove pripadajuće crossover varijante). A-klasa je svoju nedavnu drastičnu izmjenu doživjela 2012. godine, kada se vozilo iz minijaturnog monovolumena pretvorilo u solidan kompakt. Usprkos tome, mnogi i danas zamjeraju mnoge (ne)praktičnosti koje su se time postigle.

Stoga slijedi svojevrstan popravni ispit. Model planiran za 2018. godinu stići će na značajno izmijenjenoj MFA arhitekturi (MFA2), čime će se povećati međuosovinski razmak i osigurati kudikamo više mjesta za putnike i prtljagu iznutra. Proporcije i opći dizajn vozila će i dalje biti prilično nalik na današnji kompakt.


Nadolazeća A-klasa će donijeti i novitete iz unutrašnjosti predstavljene modelima iz C-klase i E-klase. Valja stoga očekivati još kvalitetniji interijer uz praktično oblikovane segmente i pojednostavljen dizajn kojem će osnovu činiti digitalni zasloni.

Planira se osvježiti i sad već istinski stara ponuda motora. 2,1-litreni dizelski klasik trebao bi zamijeniti 2,0-litreni moderniji dizelaš, a što se snage tiče ona bi trebala ići između 160 i 190KS, ovisno o izdanju motora. Postoji i vjerojatnost da će se za plug-in hibridne verzije motora do 2018. godine pojaviti i novorazvijeni trocilindrični dizel, no za sada nema službenih potvrda o tome. Ono što je sasvim izgledno jest da će u Mercedesu forsirati i hibridna izdanja A-klase.

Da nije sve tek ekološki usmjereno pobrinut će se i planirano Mercedes-AMG izdanje nove A-klase, koja bi navodno trebala razvijati 400KS. Treba se strpjeti samo još nešto preko godinu dana...