ML VIŠE NIJE ML?

Mercedes se sprema napraviti kaos u nomenklaturi modela

27.08.2014 u 15:03

Bionic
Reading

Trend zbunjivanja kupaca krenuo je s erom takozvanog downsizinga, odnosno smanjivanja volumena motora i njihova turbopunjenja u cilju niže potrošnje i emisije CO2

U BMW-ovoj nomenklaturi prvi broj u troznamenkastoj cifri dotad je označavao seriju automobila, posljednja dva broja identificirala su zapremninu motora, dok su slova na kraju alfanumeričkog niza označavala vrstu pogonskog motora i prijenosa.

Tako je primjerice nekoć svatko znao da je model 320i benzinska izvedba serije tri s dvocilindričnim motorom koji koristi tehnologiju direktnog ubrizgavanja.

Danas imamo situaciju da 328i pogoni dvolitreni motor, 335i - trolitreni, a o dizelašima bolje da i ne pričamo!

316d, 318d i 320d koriste redom dvolitreni benzinski motor različitih perofrmansi.

Ništa bolja situacija nije ni sa nomenklaturom samih modela gdje je serija 2 kompaktni kupe, a serija 2 Active Tourer - monovolumen! O onome što je BMW napravio sa serijom 3 i serijom 4 već smo pisali

Isto se sad sprema učiniti i Mercedes. Nakon što nas već godinama zbunjuju imenovanjem kompletne palete svojih proizvoda, ekipa iz Sindelfingea sada planira otiči korak dalje.

Car and Driver piše kako se nakon redizajna ML više neće zvati ML već - GLE! Smisao je da je riječ o luksuznom SUV-u visoke klase, baš kao što je E-klasa limuzina visoke klase. Konkurencija BMW-ovom crossoveru X6 će se pak zvati GLE Coupe.

Genijalno? Ne baš.

I GLK se zbog ovog više neće moći zvati GLK već GLC, dok će njegova potencijalna kupeolika izvedba ponijeti ime GLC Coupe.

No što je s ogromnim GL-om? Hoće li i on postati GLS? A G-klasa? G Maybach?

Toliko nepoznanica može rezultirati samo isfrustriranim kupcima.

Što vi mislite?