DNEVNIK MAC KORISNIKA, 3. DIO

MacBook Pro - profinjeni prijenosnik za zahtjevne

13.03.2009 u 08:01

Bionic
Reading

Vrijeme je da se u svom dnevniku novopečenog Mac korisnika malo osvrnem i na sam hardver koji sam dobio na korištenje. Prvi u nizu je nova inačica MacBooka Pro, s takozvanim unibody aluminijskim kućištem

Oko Applea se uvijek vrti jedna te ista diskusija: jesu li proizvodi te kompanije uistinu inovativni i vrijedni nešto više cijene koja se za njih traži ili je riječ o čistoj šminki? Iskreno, i sam sam bio bliže ovom drugom taboru dok nisam isprobao iPhone. Taj je uređaj daleko najinovativniji mobilni telefon koji se ikad pojavio na tržištu, a fluidnost i intuitivnost njegova sučelja - što odgovorno tvrdim - čak i danas, dvije godine nakon njegova predstavljanja, konkurencija još nije dostigla.

Nakon toga, lakše je povjerovati da u Appleovim proizvodima ipak ima nešto posebno, a novi MacBook Pro prilično se dobro uklapa u tu sliku. Izrađen posebnim proizvodnim procesom, od jednog komada aluminija, tzv. unibody MacBook Pro ostavlja dojam kvalitete i robusnosti s kojom se malo koji prijenosnik, čak i onaj najviše klase, može mjeriti. Kad ga zatvorite, MacBook Pro gotovo je monolitan, s jednim jedinim otvorom za ventilaciju koji se pojavljuje tek kad podignete poklopac. Zbog svog elegantnog dizajna, MacBook Pro doima se lakšim i prenosivijim nego što jest. Uzmite neki drugi prijenosnik težine slične 15-inčnom MacBooku Pro, koji teži 2,49 kilograma i gotovo sigurno će vam se učiniti da je MacBook lakši.

Svi se portovi nalaze na lijevoj strani, dok se na desnoj strani nalazi utor za DVD-e; nekome će ovaj dizajn odgovarati više, a nekome manje, no to već zavisi od korisnika do korisnika. Spomenimo i strujni priključak MagSafe, koji se spaja s prijenosnikom pomoću magneta i na taj način olakšava priključivanje i smanjuje mogućnost oštećenja kabla ako za njega zapnete nogom. Iako sitnica, MagSafe je jedna od onih stvari zbog koje ćete zavoljeti MacBook, jer je bolji od svih drugih rješenja koje smo vidjeli. Valja napomenuti i da je napajanje prilično maleno i ne odveć teško, što se ne može reći za mnoge druge prijenosnike iz ove kategorije.

Kvaliteta tipkovnice (koja je, uzgred budi rečeno, osvijetljena, a osvjetljenje se automatski pali ovisno o vanjskoj rasvjeti) također je na zavidnoj razini; osjećaj pri tipkanju nešto je mekši i drukčiji nego kod većine ostalih prijenosnika, ali sumnjamo da će se itko žaliti jer je cjelokupno iskustvo tipkanja odlično. Također, 15-inčni zaslon koji je Apple ugradio u ovaj prijenosnik vrhunske je kvalitete, s ogromnim vertikalnim i horizontalnim kutom gledanja. Ukratko, nismo vidjeli bolji zaslon ni na jednom prijenosniku koji nam je prošao kroz ruke.

Apple je u svoje nove MacBookove unio i dašak opipljive inovacije, staklenim ogromnim touchpadom koji nema dodatne tipke (sam touchpad je tipka koju aktivirate malo jačim pritiskom), te koji donosi multitouch funkcionalnost koja nam je poznata s iPhonea. Ona pak rješava problem nedostatka desne tipke (kliknite dvama prstima i dobit ćete desni klik), i donosi gomilu zgodnih mogućnosti o kojima sam pisao u prošlom tekstu. Opet, dok ga ne isprobate, ovo vam se može činiti trivijalno, no činjenica je da je novi touchpad fantastična zamjena za miš; prvi put u dugo vremena da mi se dogodilo da počnem koristiti touchpad čak i kad imam priključen miš.

Što se tiče ugrađenog hardvera, MacBook Pro spada u najvišu klasu prijenosnika. Intelov Core 2 Duo procesor, četiri GB radne memorije, integrirani Nvidijin grafički čip 9400M te zasebna grafička kartica 9600M koje se mogu izmjenjivati po želji, radi uštede baterije, sve to naći ćete samo u boljim prijenosnicima. Trajanje baterije solidno je, ali nemojte očekivati ništa ekstravagantno. Tipično trajanje u mom slučaju bilo je nešto preko dva sata, a ako ste štedljivi i nemate otvoreno previše aplikacija, to može narasti i preko tri sata.

Za kraj sam ostavio stvarne i potencijalne mane, kojih - kao i u svakom uređaju - definitivno ima. Kao stvarnu manu mogu navesti samo jednu: pregrijavanje. Naime, MacBook Pro će u normalnu radu biti blago topao, no upregnete li ga malo ozbiljnije (primjerice, pokrenete li neki drugi operativni sustav pod nekim programom za virtualizaciju kao što je VMWare, te još par aplikacija pride, što je meni bio standard u ovih dva tjedna korištenja), ta će toplina postati pomalo neugodna. Naravno, kad temperatura ozbiljno poraste, inače iznimno tihi ventilatori u MacBooku Pro će ubrzati, tako da opasnosti od pregrijavanja vjerojatno nema, no ipak me malo strah kako bi to moglo izgledati u ljetnim mjesecima koji u nas znaju biti vrlo topli.

Ostale mane ovog prijenosnika nisu slučajne; riječ je prije o Appleovim odlukama u vezi dizajna i funkcionalnosti koje se, jednostavno, neće svidjeti svakome. Glossy zaslon je, prema mojemu sudu, malo previše reflektivan. Jest odličan, ali više bih volio matte zaslon (to vrijedi za bilo koji monitor, ne samo za MacBook Pro). Tipkovnica nema numerički dio, što je uobičajena Appleova praksa; čak ni 17-inčni model nema numeričku tipkovnicu. Možda zbog toga čitav prijenosnik izgleda malo elegantnije, ali siguran sam da će nekim korisnicima nedostajati numerička tipkovnica koja se može naći na nekim konkurentskim 15-inčnim modelima. Također, s dva USB priključka MacBook Pro baš i nije među najboljima u klasi. No opet, ni jedan prijenosnik ne može biti baš posve savršen, a sa svim ovim nedostacima dade se živjeti.

Ostaje vam procijeniti odgovara li vam cijena. MacBook Pro se ne može uspoređivati s jeftinim modelima kojih je danas tržište puno i koji stoje tri, četiri ili pet tisuća kuna, već s poslovnim modelima čija cijena obično seže preko deset tisuća kuna. No MacBook Pro je u nas prilično paprene cijene i definitivno ćete morati platiti premiju na njegove posebne mogućnosti. Je li ona previsoka ili ne, opet je stvar osobnog izbora.

Do sljedeće epizode mog dnevnika vjerojatno ću već imati neki drugi Mac, pa ćete čuti malo o njemu, a vidjet ćemo i jesu li moja općenita iskustva s Macom i OS X-om kao platformom postala pozitivnija ili negativnija.

Osnovne karakteristike:

CPU: Intel® Core 2 Duo 2.53 GHz
Zaslon: glossy 15.4", 1440x900 piksela
RAM: 4GB (2x2GB)1066MHz DDR3 SDRAM
Grafika: NVIDIA GeForce 9600M GT sa 512MB RAM memorije + integrirana grafika GeForce 9400M
Pohrana: 320 GB (5400rpm) Serial ATA tvrdi disk
Optički pogon: DVD Superdrive
Masa: 2,49 kilograma
Ustupio: Apple VAD Hrvatska
Cijena: 17.859 (PDV uključen)