NOVAC ITEKAKO IMAJU

Lucky Strike želi biti tehnološki div poput Applea?!

22.05.2017 u 12:36

Bionic
Reading

'Big Tobacco' svoje sljedeće korake vidi u svijetu tehnologija. Zvuči otkačeno? Definitivno. No, imaju li resurse za takav poduhvat? Još kako! British American Tobacco, vlasnik brandova cigareta Lucky Strike, Pall Mall, Benson & Hedges i Dunhill želi 'unijeti niz inovacija u tehnološke segmente'. Čini se kako će i u ovaj svijet ući velike izmjene...

Nakon desetljeća i desetljeća dominacije, duhanska industrija je shvatila kako se tržište ipak mijenja. Ulogu u cijeloj priči nisu toliko imale regulacije tržišta i kampanje kontra pušenja, koliko izum moderne e-cigarete. Kinez Hon Lik ju je osmislio još 2003. godine, a danas je tzv. vaping popularniji no ikad. Riječ je o tržištu izuzetno brzog rasta, kojeg ne mogu ignorirati ni multimilijarderski divovi poput BAT-a. Jasno, teško da se može govoriti o 'lošijem' poslovanju kada su samo u prošloj godini isporučili duhanskih proizvoda u vrijednosti od ~17 milijardi eura. 

'Inovacija u sljedećoj generaciji duhanskih proizvoda je naš glavni prioritet', izjavio je čelnik R&D odjela BAT-a David O'Reilly za Business Insider, napomenuvši da BAT postaje tehnološkom tvrtkom. Njihove e-cigarete moraju izgledati dobro i funkcionirati besprijekorno, do te mjere da im proizvod uspoređuju s Appleovim, prenosi Business Insider. 

BAT je osnovan prije više od stotinu godina, daleke 1902., a segment istraživanja i razvoja je preokrenut naglavačke unatrag svega pet godina. Dok su desetljećima pokušali ukloniti štetne tvari iz cigareta, sve to je u jednom mahu gotovo samostalno učinila pojava e-cigareta. 

Stvari se sada po pitanju istraživanja i razvoja miču od poljoprivrede u svijet potrošačke elektronike i tehnologija

Umjesto potrage za čudesnim i manje štetnim duhanom i cigaretama, ovaj div se okrenuo vlastitim e-cigaretama gdje će posebnu pažnju usmjeriti sigurnosnim standardima - ali i potrošačima koji žele zadovoljiti svoju nikotinsku ovisnost. Odjel za istraživanje i razvoj BAT-a sad radi i na proizvodima koji će ugledati svjetlo dana tek za nekoliko godina, a vezani su uz 'elektroničke sustave za dostavljanje nikotina'. 

Za sad je ovo tržište tvrtki vrijedno 6,1 milijardu britanskih funti, što je mizerno u odnosu na globalno tržište cigareta vrijedno 700 milijardi dolara. Ipak, predviđanja govore o dvostruko većem iznosu za e-cigarete do 2020. godine. 

I dok British American Tobacco ima velike planove za tehnološko tržište, regulatorna tijela diljem svijeta mogla bi imati konačnu presudu u njihovom izletu u svijet potrošačke elektronike. Vlade i znanstvenici diljem svijeta na BAT s razlogom gledaju kao na duhansku tvrtku te ju tako i tretiraju. 

O'Reilly je u razgovoru za Business Insider napomenuo i kako nije 'tek riječ o lovu na profit, već spašavanje života'

'Ne možemo potrošačima reći što da čine. Sve što možemo je pružiti im izvrstan izbor. A ti izbori bi trebali biti oni koji spašavaju živote. To je naša strategija, to je način na koji se želimo tržišno natjecati i odnijeti pobjedu u ovim novim kategorijama', zaključio je čelnik odjela za istraživanje i razvoj BAT-a.

Istovremeno, BAT ne pokazuje niti najmanje znakove da usporavaju proizvodnju duhanskih proizvoda kako bi ohrabrili prelazak na zdravije alternative, naglašava Business Insider. 

'Naše projekcije govore kako će cigarete tu biti još dugo vremena. I za desetak godina značajan dio duhanske industrije činit će cigarete. Jednostavno hoće. Tu ne možemo ništa', rekao je O'Reilly.

Za vrijeme moje profesionalne karijere ne vidim kako će svijet biti bez dima cigarete. Sljedeća generacija? Vidjet ćemo. Smatramo kako će proći još mnogo godina do toga.