"iPHONEI MORAJU TRAJATI DUŽE!"

Apple želi koristiti samo reciklirane materijale, no zelenima to nije dovoljno

21.04.2017 u 08:35

Bionic
Reading

Apple je u nedavnom izvješću za 2017. vezanom uz društveno odgovorno poslovanje i ekologiju otkrio kako su si zadali golem cilj - koristiti isključivo obnovljive izvore i reciklirane materijale za izradu novih uređaja. Greenpeaceu to pak nije dovoljno - smatraju da bi uređaji jednostavno trebali trajati duže i da bi ih trebalo biti lakše popravljati

Taman prije obilježavanja Dana Zemlje 22. travnja, Apple je objavio svoje godišnje izvješće Environmental Responsibility Report (format .pdf). Greenpeace je pohvalio Appleove planove, koji se prvi put uopće ne tiču samo stvari za koje znaju kako će ih napraviti - već idu korak dalje. Obećali su da će učiniti neke poteze vezane uz održivost za koje još nisu potpuno sigurni kako ih konkretno izvesti. 

'Malo smo nervozni oko toga, no mislimo da je (održivost op.a.) izrazito važno u našem sektoru, mislimo da tehnologija treba ići tim pravcem', izjavila je za Vice News Appleova potpredsjednica odjela za okoliš, politiku i društvene inicijative, Lisa Jackson

Za proizvodnju elektronike danas potrebno je mnogo 'prljavih' materijala, koji itekako zagađuju okoliš. Jedan od načina kako smanjiti globalno uništavanje ekosustava je i ponovno korištenje materijala iz davno 'istrošenih' uređaja koji završavaju na otpadu. Stvar je još složenija od toga, jer je neke materijale moguće dobiti samo iz krajeva na Zemlji u kojima vladaju konflikti i nerijetko se tiču i osnovnih ljudskih prava. 

Apple želi da što više potrošača svoje iskorištene uređaje vraća tvrtki kako bi ih reciklirali na što 'čišći' način te iskoristili vrijedne materijale iz njih za nove uređaje. No, za ostvarivanje ambicioznog cilja koji je postavio Cupertino bit će potrebno mnogo, mnogo više. Jackson navodi kako su cijeli opskrbni lanci već usmjereni na nove politike, iako će realizacija svega trajati godinama. 

Usprkos pohvalama za postavljeni cilj 100-postotne obnovljivosti, Greenpeace je uputio i notu nezadovoljstva Appleu. Smatraju kako bi uređaji koje proizvode trebali trajati mnogo duže te da bi trebali biti lakše popravljivi. No, napominju kako bi Appleovu politiku trebali početi realizirati i drugi IT divovi poput Samsunga, Huaweia i Microsofta. 

TechCrunch