GOOGLE GLOBAL CACHE

Prva strana internetska tvrtka na Kubi postaje - Google

28.04.2017 u 15:05

Bionic
Reading

Nakon što su Sjedinjene Američke Države pod Obamom ponovno otvorile diplomatske odnose s Kubom, bilo je samo pitanje trenutka kada će strane tvrtke početi tražiti nove prilike. Google je jedna od njih, a serveri koje su aktivirali dio su Google Global Cachea - mreže koja sadrži najpopularniji sadržaj za brzi pristup

Kubanski nacionalni telekom ETECSA je s Googleom potpisao ugovor još u prosincu prošle godine, a usluga je ovih dana i službeno puštena u pogon. Ovim potezom Alphabetova tvrtka Google postala je prva strana internetska tvrtka na Kubi. Što je bitnije, žitelji Kube sada bi trebali imati koliko-toliko brži pristup popularnom sadržaju na internetu. 

Prvi (poznati) besplatni javni Wi-Fi pristup na Kubi je ugledao svjetlo dana prije više od dvije godine, a političke promjene dovele su do današnjice - gdje strane tvrtke mogu surađivati s vlastima na Kubi. To se posebno tiče Googleovih stranica i usluga, uključujući i YouTube. Prošlo ljeto, vlada je osigurala i 35 novih Wi-Fi čvorišta za pristup internetu diljem te zemlje. 

Ipak, vrijedi imati na umu kako su tamošnje vlasti odbile Googleovu ambicioznu ponudu da razviju mogućnost pristupa (brzom ili uopće) internetu na tom otoku. 

Stvari su još uvijek bolno ograničene - i to zbog politike koja Kubu ne pušta u 21. stoljeće

Većina Kubanaca može pristupiti internetu tek kroz jedno od 240 Wi-Fi čvorišta raspodijeljenih po toj zemlji. Sat vremena pristupa internetu košta kakvih dolar i pol, što je za brojnu populaciju koja prosječno zarađuje 25 dolara mjesečno golem iznos. 

Kubanski telekom ETECSA je nedavno počeo i pilot-program pristupa internetu za kakvih 2.000 domaćinstava. Kada program bude dovršen, ne treba očekivati čuda, jer će se za 30 sati pristupa internetu pri 128kbps trebati platiti oko 15 dolara.

Google tu ne može napraviti mnogo - jer vlasti to jednostavno ne žele. 

Engadget