PRVI REZULTATI

LHC uspješno stvorio 'juhu' iz koje je nastao svemir

29.12.2010 u 15:41

Bionic
Reading

Od početka eksperimenta s ionima olova u Velikom hadronskom sudaraču prošlo je manje od tri tjedna, no znanstvenici su već dobili prve rezultate koji pružaju značajan uvid u stanje materije u ranom svemiru

Prema fizikalnim teorijama, u prvim trenucima nakon Velikog praska, u kojem je prije 13,7 milijardi godina nastao svemir, materija je bila toliko vruća da se atomi nisu mogli oblikovati, već je prostor ispunjavala tzv. kvark gluonska plazma – svojevrsna 'juha' sastavljena od slobodnih kvarkova i gluona, temeljnih blokova materije iz kojih su kasnije nastali protoni i neutroni, koji čine većinu danas vidljive materije.

Fizičari u CERN-u su u sudarima iona olova u eksperimentu ALICE ponovno stvorili iste uvjete kakvi su postojali u Velikom prasku kako bi provjerili postojeće teorije i ispitali svojstva materije u mladom svemiru.

Prošloga tjedna rezultati ALICE-a iznenadili su znanstvenike, otkrivši da je rana materija bila u tekućem, a ne plinovitom stanju kako se pretpostavljalo.

Ovoga tjedna stručnjaci su dobili prve jasne potvrde da je u sudarima teških iona nastala kvark gluonska plazma. Naime, prvi put izravno su vidjeli fenomen koji je poznat kao 'jet quenching', odnosno suzbijanje mlaza.

Dr. sc. Vuko Brigljević, fizičar čestica s Instituta Ruđer Bošković koji također radi na CERN-u, za tportal je objasnio što je suzbijanje mlaza kao i važnost njegova otkrića u LHC-u.

'U visokoenergetskim sudarima jezgara atoma zapravo dolazi do sudara njihovih sastavnih dijelova', rekao je dr. Brigljević.

'U principu to su sudari kvarkova i gluona. Gluoni su čestice koje prenose jaku nuklearnu silu i povezuju sastavne dijelove protona i neutrona, dakle djeluju kao svojevrsno ljepilo (glue), dok su kvarkovi temeljni blokovi od kojih su izgrađeni protoni i neutroni. U nekim od tih sudara stvaraju se kvarkovi s jedne strane i fotoni s druge. Kvarkovi se skupno kreću u istom pravcu, tako da se opažaju kao mlazovi (jet), a ne pojedinačne čestice. Nastali kvarkovi i fotoni moraju proći kroz tvar koja ih okružuje, a u ovom slučaju to bi trebala biti kvark gluonska plazma. Ova juha ne ometa kretanje fotona, osnovnih čestica svjetlosti, jer ne ulazi u interakciju s njima - moglo bi se reći da je prozirna za njih. Međutim, kvarkovi ulaze u jaku interakciju s plazmom te ne uspijevaju izaći iz nje ili pak izlaze jako oslabljeni. Dakle, znanstvenici su u novom eksperimentu s jedne strane vidjeli fotone jake snage, dok je s druge izostao mlaz. Ta pojava naziva se suzbijanje mlaza, odnosno 'jet quenching', i važan je dokaz postojanja izuzetno gustog stanja vruće tvari poznate kao kvark gluonska plazma. Ranije se samo pretpostavljalo da je u Velikom prasku stvorena ova 'juha', no danas prvi put dobivamo potvrde tih teorija', objasnio je dr. Brigljević.