lansirana prošlog petka

Letjelica Luna-25 Rusima poslala prve podatke iz svemira nakon 47 godina

13.08.2023 u 18:01

Bionic
Reading

Ruski su znanstvenici počeli obrađivati prve podatke koje je svemirska letjelica Luna-25 poslala sa svojih instrumenata na Zemlju, objavila je u nedjelju ruska svemirska agencija Roskosmos, a prenosi državna novinska agencija Tass.

Svemirska sonda teška 1800 kilograma lansirana je prošli petak iz svemirske luke Vostočni, a u orbitu oko Mjeseca trebala bi ući sljedeću srijedu prije planiranog slijetanja blizu južnog Mjesečeva pola 21. kolovoza.

Moskva je posljednji put poslala sondu Lunu-24 na Mjesec prije gotovo pola stoljeća, točnije 1976. godine kada je Rusija još bila dio Sovjetskog Saveza.

"Luna-25 nastavlja svoj let prema Zemljinome prirodnom satelitu, a svi sustavi automatske stanice rade ispravno, komunikacija s njom je stabilna, energetska bilanca je pozitivna", stoji u priopćenju Roskosmosa objavljenom u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Luna-25 dio je ruskoga lunarnog programa kojim je predviđena izgradnja svemirske postaje na Mjesecu do 2040. godine.

Ova bi sonda trebala pridonijeti što učinkovitijem razvoju tehnologije za meko slijetanje. Rusija će pokušati postati prva nacija koja će realizirati meko slijetanje na južni pol Mjeseca, područje koje, kako se vjeruje ima 'džepove' vodenog leda.

Ondje će obaviti planirana znanstvena istraživanja kojima je, osim proučavanja površinskih slojeva područja Mjesečeva južnog pola predviđeno i proučavanje njegove ekosfere.