LUNARNI LENDER

Rusija lansirala prvu svemirsku letjelicu nakon 47 godina, tražit će vodu na Mjesecu

11.08.2023 u 07:37

Bionic
Reading

Rusija je u petak lansirala svoju prvu svemirsku letjelicu za slijetanje na Mjesec nakon 47 godina u pokušaju da bude prva sila koja će izvesti meko slijetanje na južni pol Mjeseca, regiju za koju se vjeruje da sadrži džepove vodenog leda

Raketa Sojuz 2.1v koja nosi letjelicu Luna-25, lansirana je s kozmodroma Vostočni 5550 km istočno od Moskve u petak u 2:11 sati po moskovskom vremenu. Lender bi trebao sletjeti na Mjesec 23. kolovoza, objavila je ruska svemirska agencija.

Ruska lunarna misija, prva od 1976., natječe se s misijom Indije, koja je prošlog mjeseca poslala svoj lunarni lender Chandrayaan-3, te sa Sjedinjenim Državama i Kinom, državama koje imaju napredne programe istraživanja Mjeseca.

Stoljećima su se astronomi pitali o vodi na Mjesecu, Zemljinom prirodnom satelitu koji je 100 puta suši od pustinje Sahare.

NASA-ine karte 2018. pokazale su vodeni led u zasjenjenim dijelovima Mjeseca, a 2020. NASA je potvrdila postojanje vode na područjima na koja dopire sunčeva svjetlost.

Amerikanci svim silama žele prvi do vode na Mjesecu

Do vode svim silama prvi žele i Amerikanci, koji rusku Lunu-25 'ne vide kao veliku prijetnju', o čemu je tportal ranije pisao. Šef NASA-e Bill Nelson rekao je da je Amerika u svemirskoj utrci s Kinom i želi da se njezini astronauti vrate na Mjesec prije svih drugih, a sve kako bi osigurali da druge države neće preuzeti kontrolu nad vodom i drugim resursima na Zemljinom prirodnom satelitu.

Rade na misiji Artemis II, a cilj je uspostava dugoročne lunarne baze ‘za cijelo čovječanstvo’, iz koje astronauti mogu istraživati Sunčev sustav sve do Marsa i dalje. Jedan od ciljeva je sletjeti na Mjesečev južni pol, gdje znanstvenici sumnjaju da ima vode i leda, vitalnog resursa za opstanak ljudi u takvim uvjetima.

'Ne želim da Kina prvo dođe do južnog pola s ljudima. Ako ondje doista pronađemo vodu u izobilju koja bi se mogla koristiti za buduće posade i svemirske letjelice, želimo biti sigurni to je dostupno svima', rekao je Nelson.