junak sovjetskog saveza

Preminuo kozmonaut Valerij Poljakov, rekorder po najduljem boravku u svemiru

  • Autor: I.V./Hina
  • Zadnja izmjena 19.09.2022 15:42
  • Objavljeno 19.09.2022 u 15:38
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: PIERRE ANDRIEU / AFP / Profimedia

Ruski kozmonaut Valerij Poljakov, koji je postavio rekord u duljini boravka u svemiru - 437 dana, umro je u dobi od 80. godina, objavila je u ponedjeljak svemirska agencija Roskosmos

Poljakov je bio "junak" Sovjetskog Saveza i Rusije, stoji u priopćenju Roskosmosa. Ovaj ruski liječnik i kozmonaut rođen je u Tuli 27. travnja 1942. Kao liječnik je radio u moskovskome Insititutu za biomedicinske probleme, vodećoj sovjetskoj instituciji za svemirsku medicinu.

Sovjetskom svemirskom programu pridružio se ranih 70-ih. Kao kozmonaut je osamdesetih i devedesetih u dva navrata letio na svemirsku postaju Mir. Za vrijeme svemirske misije Sojuz TM-18 od 1994. do 1995. u svemiru je proveo ukupno 437 dana, 17 sati i 58 minuta. Još uvijek drži svjetski rekord u najduljem pojedinačnom boravku u svemiru.

U karijeri je Poljakov ukupno na svemirskoj postaji proveo više od 678 dana, obavljajući ondje medicinske eksperimente i skupljajući podatke o utjecaju dugotrajnog leta svemirom na ljudski organizam. Za razliku od većine svojih kolega, ipak se nikada nije usudio izaći izvan postaje u svemirsku šetnju. Napisao je više od 50 znanstvenih radova o svemirskoj medicini. Iza njega su ostali supruga i kći te dvoje unučadi.