EKOLOGIJA I TEHNOLOGIJA

Leteći automobili budućnosti bit će jako rijetka pojava

11.04.2019 u 11:21

Bionic
Reading

Maštate o futurističkom nebu ispunjenom letećim automobilima? Postoji dobar razlog zašto takvo što (vjerojatno) nikad nećemo vidjeti

Blade Runner i Peti Element očarali su nas scenama budućnosti u kojoj smogom zavijeno nebo sijeku leteći automobili, no čini se da će to još neko vrijeme ostati fantastika. Sveučilište u Michiganu i Ford objavili su zanimljivu studiju koja pokazuje da električni leteći automobili neće biti isplatljivi ako se odllučite provozati manje od 35 kilometara. Premda će sama vozila biti ekološki prihvatljiva i štedljiva, ona će se i dalje trebati napajati, što znači da energija mora stići iz elektrane koja - zagađuje okoliš ispuštanjem plinova staklenika.

SKYPORT

Uber ovako zamišlja zračne luke za futurističke leteće taksije

Pogledaj galeriju

Znanstveni tim koji je radio na istraživanju do zaključka su stigli putem modela koji odazire 'načelne trendove' transportne industrije. On u obzir uzima faktore poput težine, energije baterije te omjera potrošnje samog motora.

Sve ovo ne znači da nikad nećemo vidjeti leteće taksije. Računica vam definitivno ide u korist ako ćete letjeti više od 35 kilometara, s obzirom da leteći automobili postaju štedljiviji kada lete optimalnom brzinom od 241 kilometar na sat.

Ovo najviše dolazi do izražaja kod vozila s maksimalnim opterećenjem koja putuju na duge staze. Putovanje sa četiri putnika do odredišta udaljenog 100 kilometara uzrokovalo bi 52 posto manje zagađenja od standardnih automobila te šest posto manje od električnih automobila. U izračun štedljivosti uračunata je i mogućnost prometnih zastoja, odnosno intenziteta prometa na običnim prometnicama.

Na sreću, velik broj proizvođača danas naginje prema toj filozofili. Kompanije poput Airbusa i Bella rade na letećim taksijima koji će prevažati veći broj putnika, putovati u urbanim područjima i oboje. Glavna prepreka su zapravo drugi faktori poput buke, javnog odobrenja i isplatljivosti. Leteći automobili će i dalje možda postati praktični dio svakodnevice - samo neće biti brojni kao u znanstveno-fantastičnim filmovima.