izgubljeni u prijevodu

Koronavirus mutira, no nije točna vijest da postoji osam tipova virusa, objašnjava Gordan Lauc

31.03.2020 u 11:44

Bionic
Reading

Mediji iz cijelog svijeta prenijeli su članak USA Todaya koji je, pozivajući se na izjavu sugovornika, iznio to da svijetom kola čak osam tipova koronavirusa. Izvor je odmah demantirao tvrdnju iz naslova, a mi smo o svemu porazgovarali sa znanstvenikom Gordanom Laucom

'Koronavirus mutira, ima osam tipova i kruži cijelim planetom', javili su brojni svjetski mediji, prenoseći članak iz USA Todaya.

'Najmanje osam sojeva koronavirusa obilazi svijet, stvarajući trag smrti i bolesti koji znanstvenici prate svojim genetskim otiscima', vrištao je naslov iz spomenutog američkog medija. Izvor ove informacije bio je Trevor Bradford, voditelj internetske stranice NextStrain.org koja prati evoluciju patogena u stvarnom vremenu.

Riječ je o projektu otvorenog koda za iskorištavanje dostupnih podataka o genomu patogena. Cilj im je, kažu, pomoći epidemiološkom razumijevanju koronavirusa i poboljšati kvalitetu reakcije na epidemiju.

'Članak USA Today dovodi čitatelje u zabludu tvrdnjom da svijetom kruži osam sojeva koronavirusa', upozorio je Bradford na svom Twitteru. Zbog toga je njegova pošta prepuna pitanja kao što su 'dobijem li jedan soj virusa i oporavim se, hoću li steći i imunitet na ostalih sedam?'

Što se zapravo događa, mutira li virus, postoji li doista osam tipova koronavirusa i zašto je nastala zbrka, objašnjava molekularni biolog Gordan Lauc.

'Koronavirusi su RNA virusi, što znači da je njihov nasljedni materijal jednolančana molekula RNA, a ne dvolančana molekula DNA. Kako RNA umjesto dvije kopije genetičke informacije ima samo jednu, ona razmjerno brzo mutira, tj. mijenja se', kaže Lauc.

'Znanstvenici širom svijeta sekvenciraju genom koronavirusa i proučavaju koliko se on mijenja. Neke promjene su već do sada pronađene pa su svi virusi koji se danas šire svijetom grupirani u osam skupina, no to ne znači da imamo osam tipova virusa', objašnjava Lauc.

'Sve te promjene relativno su beznačajne i ne mijenjaju bitno svojstva virusa. No potrebno je stalno nadzirati virus i pratiti je li se možda pojavio neki soj koji je još opasniji od ovoga što je izazvao pandemiju', upozorava Lauc.

  • +47
Split u doba koronavirusa Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

'Virusi se stalno mijenjaju, a i ovaj sadašnji nastao je nekakvim slučajnim mutacijama. Srećom, ovako opasni virusi kao ovaj javljaju se vrlo rijetko, tako da se može očekivati da će svi novi sojevi koji se pojavljuju biti manje opasni', uvjeren je Lauc.