popularni chat

Koristite WhatsApp? Ove stvari lako zanemarujemo, a na njih treba obratiti pažnju

26.04.2019 u 07:00

Bionic
Reading

Poznata aplikacija za čavrljanje ima ugled otporne i robusne platforme sa ugrađenom dvosmijernom enkripcijom, no to i dalje ne znači da je otporna na sve niske udarce hakera i kriminalaca. Evo na što morate obratiti pažnju

WhatsApp, Facebookova poznata platrofma za čavrljanje jedna je od najpopularnijih aplikacija svoje vrste. Navodno ju koristi preko milijardu ljudi diljem svijeta, a svakog se dana pošalje preko 65 milijardi poruka.

Upravo zato nije čudno da sve češće nailazimo na prigovore o sigurnosti, opasnostima uzrokovanima virusima i spamom.

Malware može biti zamaskiran u WhatsApp aplikaciju

WhatsApp ima mogućnost downloada desktop aplikacije, skeniranja koda putem aplikacije na telefonu i korištenja aplikacije na vašem računalu. Ako WhatsApp skidate putem telefona (iOS ili Android), sigurniji ste nego kada ga skidate putem preglednika.

Kriminalci, prevaranti i hakeri znaju da je internet puno plodnije tlo za podvale te zato često nude zloćudni softver kao desktop verziju WhatsAppa. Druga metoda su phishing stranice koje pokušavaju od vas izvući osobne informacije. Neke od spomenutih predstavljaju se kao WhatsApp Web te od vas traže da unesete telefonski broj kako biste se spojili na uslugu. Taj broj, očekivano, koriste kako bi vas bombardirali spamom.

Kako to spriječiti? Skidajte aplikaciju samo sa službene stranice.

korisne opcije

Pet savjeta za WhatsApp koji će vas zaštititi od znatiželjnih

Pogledaj galeriju

Neenkriptirane sigurnosne kopije mogu biti otkrivene

Poruke koje šaljete putem WhatsAppa enkriptirane su na obje strane, što znači da ih mogu čitati samo primatelj i pošiljaoc. Ova značajka blokira presretanje poruka tijekom komunikacije, čak i ako to radi sam Facebook. Naravno, ništa ih ne brani nakon što se dekriptiraju na vašem uređaju.

  • +5
Mark Zuckerberg se ne opterećuje odjećom Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook

WhatsApp dozvoljava sigurnosno pohranijevanje poruka i multimedije na Androidu i iOS-u. Riječ je o vrlo važnoj značajki koja dozvoljava povratak nedavno izbrisanih poruka. Na vašem uređaju nalazi se lokalna arhiva, dok na internetu postoji web arhiva.

Ako imate Android, WhatsApp možete backupirati na Google Drive, dok na iPhoneu za to služi iCloud. Ove pohranjene arhive čuvaju dekriptirane verzije vaših poruka, što znači da teoretski lopovi mogu doći do njih kako bi se domogli vaših dragocjenih razgovora. Ovo je, u slučaju iOS-a, do danas nezabilježeno.

Facebook ima (nepoželjne) planove za WhatsApp

Facebook se već hrpu puta našao pod okom kritičara zbog monopola i anti-kompetitivnih mjera. Upravo zbog toga EU nije htjela pustiti WhatsApp na svoj teritorij sve dok ih Facebook nije uvjerio da će kompanije (Facebook i WhatsApp) ostati razdvojene.

Naravno, Facebooku nije trebalo puno vremena da prekrši taj dogovor uvođenjem novih pravila o privatnosti u 2016. koja tvrde da će WhatsApp ipak dijeliti podatke s Facebookom. Ti podaci uključuju vaš broj telefona, podaci o vremenu korištenja (poput onog vezanog uz zadnje zabilježeno korištenje usluge). Facebook je na početku korisnicima omogućio da s Facebookom ne dijele ove podatke, no nakon par godina je tu opciju diskretno isključio.

Sve ovo priprema nas na budućnost koju nam sprema Facebook. Prema izvješću New York Timesa iz siječnja 2019. Facebook će pokušati stvoriti jedinstvenu infrastrukturu za sve svoje platforme za čavrljanje, spojivši Facebook, Instagram i WhatsApp. Premda će svaka od spomenutih usluga imati vlastitu aplikaciju, poruke će se slati i primati putem iste mreže.