NOVE SMJERNICE

Imate dijete mlađe od pet godina? Evo koliko bi najviše vremena smjelo provesti za ekranom

25.04.2019 u 12:25

Bionic
Reading

Ako je vaše dijete mlađe od pet godina, ne biste mu trebali dozvoliti više od sat vremena korištenja elektroničkih uređaja, i to u najboljem slučaju

U novom setu smjernica Svjetska zdravstvena organizacija preporuča kako djeca mlađa od godinu dana ne bi trebala biti izložena elektroničkim zaslonima, dok djeca stara između dvije i četiri godine ne bi trebala provesti više od sat vremena sjedeći pred zaslonom svaki dan.

Uklanjanje i ograničavanje vremena provedenog pred zaslonom djeci mlađoj od pet godina trebalo bi omogućiti odrastanje u zdravije odrasle osobe, objavila je zdravstvena agencija Ujedinjenih naroda.

Ali, uklanjanje iPada i drugih elektroničkih uređaja tek je dio rješenja. Djeca bi također trebala više vježbati i spavati kako bi stekla navike kojima će izbjeći pretilost i bolesti kad odrastu.

Pod vremenom provedenim pred zaslonom u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji podrazumijevaju korištenje televizora, računala, pametnih telefona, tablet računala i video igara.

ovo može svatko

Ove vježbe za mozak ne koštaju ništa, a zahvaljujući njima postat ćete pametniji

Pogledaj galeriju

Zasad je dostupno razmjerno malo podataka o kratkoročnim i dugoročnim učincima korištenja elektroničkih uređaja sa zaslonima na razvoj mozga i zdravlje općenito. Američki National Institutes of Health izdvojio je 300 milijuna dolara za projekt A.B.C.D. (skraćenica za Adolescent Brain Cognitive Development), tijekom kojeg će biti istražen razvoj mozga izloženog raznim iskustvima, među kojima su korištenje droga i vrijeme provedeno pred zaslonom.

Još 2016. godine organizacija American Academy of Pediatrics objavila je smjernice kojima preporuča kako djeca mlađa od 18 mjeseci ne bi trebala biti izložena elektroničkim zaslonima osim tijekom razgovora putem videa. Za djecu staru od 18 do 24 mjeseca preporučili su samo program visoke kvalitete, i to uz nadzor roditelja ili starijih osoba koje brinu o njima, dok su sa djecu imeđu dvije i pet godina odredili sat vremena unaprijed odobrenog programa dnevno.

Osim vremena provedenog pred zaslonom, preporuča se kako djeca mlađa od pet ne bi trebala provoditi u sjedalicama ili nosiljkama više od sat vremena u komadu. Djeca stara od jedne do pet godina trebaju imati tri sata fizičke aktivnosti dnevno i barem deset sati spavanja noću, piše New York Times.