ULAŽU I TECH MILIJARDERI

Kombinacija Wikipedije i ChatGPT-a: O ovom AI startupu priča čitava industrija

23.04.2024 u 19:52

Bionic
Reading

U Perplexity, tražilicu koju pokreće umjetna inteligencija, uložili su najveći igrači techa poput Jeffa Bezosa, a često je koristi milijarder i izvršni direktor Nvidije Jensen Huang. Zbog brzog rasta, tražilica bi mogla dio kolača uzeti i velikom Googleu

U kolovozu 2022. godine, Aravind Srinivas i Denis Yarats pet sati su čekali ispred ureda šefa odjela Meta AI, Yanna LeCuna na Manhattanu, kako bi predstavili svoj AI program. Njihov model je impresionirao LeCuna toliko da je odlučio u njega investirati, zajedno s drugim prominentnim osobama u tech industriji, poput Jeffa Deana iz Googlea i Nata Friedmana iz GitHuba. Ta investicija od 3,1 milijun dolara u rujnu iste godine označila je početak Perplexityja, konverzacijske tražilice koja koristi umjetnu inteligenciju.

Perplexity, stvoren od strane Srinivasa, Yaratsa, Andrewa Konwinskog i Johnnyja Houa, omogućava korisnicima da pretražuju internet koristeći napredne jezične modele, piše Forbes.

Koristi ga oko 15 milijuna ljudi, uglavnom za pronalazak izvora i sažimanje informacija o bilo kojoj temi koja postoji na internetu – od najboljih restorana za spoj, preko ideja za poklone do najjeftinijih tenisica koje se prodaju online. Perplexity je uvršten i na ovogodišnji Forbesov popis AI 50, a platforma pruža sažete odgovore u četiri ili pet rečenica, zajedno s navođenjem izvora i linkova na dodatne resurse usmjeravanjem milijuna pitanja nizu velikih jezičnih modela.

Među njima su i Anthropicov Claude, OpenAI-jev GPT3.5 i GPT-4, ali i modeli otvorenog koda poput Metine Llame i Mistralovog Mixtrala. 'Gotovo kao da su Wikipedia i ChatGPT dobili dijete', kaže 29-godišnji Srinivas, izvršni direktor tvrtke, prenosi Forbes Hrvatska.

Broj korisnika Perplexityja u dramatičnom je rastu otkad je platforma prvi put predstavljena u prosincu 2022. godine. Nekih 100.000 korisnika plaća pretplatu od 20 dolara godišnje kako bi imali pristup naprednim značajkama poput pretrage vlastitih učitanih datoteka i generiranja slika i teksta. Korisnici također mogu kreirati vlastiti 'AI profil' dodavanjem informacija poput lokacije, posla i osobnog ukusa kako bi dobivali personalizirane odgovore i prijedloge.

Platforma također dopušta ograničenje pretraga na konkretne baze podataka, uključujući akademske časopise, YouTube i Reddit. Startup svake godine ostvari 20 milijuna dolara prihoda, a razmišljaju o dodavanju native oglasa tako što bi brendovima dopustili da utječu na neke od prijedloga 'vezanih pitanja'.

U timu je 45 zaposlenika, a bili su pažljivi oko trošenja kapitala: donijeli su odluku da neće sami razvijati veliki temeljni model, budući da to zahtijeva skupu infrastrukturu. Umjesto toga se Perplexity oslanja na AI modele pružatelja poput OpenAI-ja i Anthropica, čije aplikacije će vjerojatno postati jeftinije kako im bude rasla efikasnost, kaže Srinivas. Tvrtka se fokusira na širenje kapaciteta Perplexityja kroz partnerstva sa startupovima

Srinivas vidi Perplexity kao dodatak, a ne konkurenciju Googleu. Tvrtka se fokusira na pružanje brzih i preciznih odgovora, osobito na informacije zakopane u različitim izvorima na internetu. Korisnici mogu platiti pretplatu za dodatne značajke poput personaliziranih odgovora i ograničenje pretraga na određene baze podataka.

Iako su suočeni s izazovima, osnivači su brzo reagirali na promjene na tržištu. Kroz partnerstva s drugim startupima i fokusom na brzom razvoju značajki, tvrtka se uspješno nosi s konkurencijom. Njihova inovativnost i brzina donošenja odluka osigurali su im pažnju i podršku u tech industriji, prenosi Forbes Hrvatska.